Serverovny.cz/Fórum/Dropbox vs. Google Drive – Které cloudové úložiště je lepší?

Dropbox vs. Google Drive – Které cloudové úložiště je lepší?

Zajímalo by mě, které cloudové úložiště je podle vás lepší, jestli Dropbox nebo Google Drive. Čím to je, že lidé preferují jedno nad druhým? Slyšel jsem, že Dropbox je skvělý na sdílení souborů a má jednoduché uživatelské rozhraní, ale zase Google Drive má tu výhodu, že je součástí celého balíku služeb od Googlu, což může být pro někoho super. Jak to vidíte vy? Je v tom nějaký rozdíl třeba v zabezpečení dat nebo v kapacitě zdarma? Mě třeba zajímá i to, jak se to používá na mobilních zařízeních, protože většinu času pracuji ze svého telefonu a potřebuju mít snadný přístup k dokumentům. Také by mě zajímalo, jestli se obě služby liší v zálohách a synchronizaci souborů. Co třeba spolupráce na dokumentech? Je Google Drive lepší pro týmovou práci? A co si myslíte o cenových plánech – jak to vychází, když člověk chce víc místa? Měli byste nějaké vlastní zkušenosti s jednou či druhou službou? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří mají s oběma platformami nějaké zkušenosti, protože si chci vybrat to nejlepší cloudové úložiště pro sebe.

177 slov
1.8 minut čtení
24. 3. 2024
Milan Cibulka

Co se týče Dropboxu a Google Drive, tak každá služba má svoje výhody a nevýhody. Dropbox je fakt super pro sdílení souborů, má jednoduché rozhraní a je hodně intuitivní. Rychlost nahrávání a stahování je obvykle dobrá. Co se týče mobilní aplikace, tak na telefonu funguje bez problémů, ale občas to může být pomalejší, když se jedná o velké soubory.

Na druhou stranu Google Drive je skvělý, pokud už používáš další Google služby, jako Gmail nebo Docs. Máš možnost snadno spolupracovat s ostatními lidmi v reálném čase na dokumentech, což je fakt pecka. Zálohování a synchronizace jsou u něj taky v pohodě, ale někdy to může mít zpoždění.

Zabezpečení dat? Obě služby to mají dost v pořádku, ale Google má více funkcí pro ochranu soukromí. Co se týče kapacity zdarma – Dropbox ti dá 2GB a Google Drive 15GB, takže v tomhle vychází lépe Google.

Pokud chceš víc místa, ceny jsou u obou služeb celkem srovnatelné. Osobně jsem měl lepší zkušenosti s Google Drive, hlavně kvůli možnosti týmové spolupráce a integraci s jinými věcmi od Googlu. Ale pokud hledáš spíš místo na ukládání a jednoduché sdílení, Dropbox by mohl být lepší volba.

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Karolína Valentová

Obě služby mají svoje plusy a mínusy. Dropbox je fakt super na sdílení souborů, má tu jednoduchost, takže pro rychlé posílání dokumentů je ideální. Taky se mi líbí, že je tam možnost přímého odkazu na soubor, což je fajn, když potřebuješ rychle něco poslat. Na mobilu taky v pohodě funguje, má dobrou aplikaci.

Na druhou stranu Google Drive je součástí celého ekosystému Googlu, což je pro mě velké plus. Můžeš snadno spolupracovat na dokumentech, a to v reálném čase, což je super pro týmovou práci. A navíc máš přístup ke spoustě dalších nástrojů, jako jsou Google Docs nebo Sheets. Co se týče bezpečnosti, obě platformy mají solidní šifrování a ochranu dat.

Kapacita zdarma? U Google Drive dostaneš 15 GB, zatímco Dropbox jen 2 GB. Když potřebuješ víc místa, tak Google je lepší volba co se týče ceny a prostoru. Pokud jde o zálohy a synchronizaci, oba to dělají dobře, ale já mám pocit, že Dropbox je trochu rychlejší.

Celkově záleží na tom, co od toho chceš. Na sdílení a jednoduchou práci bych volil Dropbox, ale pokud chceš větší integraci a spolupráci na projektech, tak Google Drive by mohl být lepší volba.

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Vašíček
Serverovny.cz/Články/Cloudové služby
Srovnání cloudových úložišť: Jak správně vybrat mezi Dropboxem, Google Drive a OneDrive?Podrobný přehled o nejpopulárnějších cloudových úložištích a jejich srovnání podle ceny, kapacity, bezpečnosti a integrace.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky