Co všechno lze monitorovat na serverech a jaké nástroje jsou na to nejlepší?
Zajímalo by mě, co všechno se dá vlastně monitorovat na serverech, protože mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Mám na starosti několik serverů a občas přemýšlím, jestli monitoruju dostatečně nebo jestli mi něco uniká. Jaké metriky jsou podle vás nejdůležitější? Je to jen využití CPU a RAM, nebo se tam musí brát v potaz i diskový prostor, síťový provoz a další věci? Jaký je rozdíl mezi monitoringem hardware a software? A co třeba sledování aplikační výkonnosti? Zajímalo by mě také, jaké nástroje doporučujete pro monitoring serverů. Vím, že existují různé open-source řešení i placené nástroje, ale které z nich jsou podle vás ty nejlepší? Máte zkušenosti třeba s Nagios, Zabbix nebo Prometheus? Jak se tyto nástroje nastavují a co všechno zvládnou monitorovat? Jak to vypadá s alerty a notifikacemi? Je lepší mít centralizovaný systém monitorování pro všechny servery, nebo je lepší monitorovat každý server zvlášť? Rád bych se dozvěděl i o nějakých novějších trendech v oblasti monitorování – je něco, co byste doporučili sledovat? Jaké jsou nejlepší praxe pro zabezpečení dat během monitorovacího procesu? Byl bych vděčný za každou radu a zkušenost, kterou můžete nabídnout.