Serverovny.cz/Fórum/Které nástroje pro monitoring jsou zdarma a fungují dobře?

Které nástroje pro monitoring jsou zdarma a fungují dobře?

Slyšel jsem, že existuje spousta nástrojů pro monitoring serverů a sítí, ale nevím, které jsou opravdu zdarma a fungují tak, jak mají. Mám malý projekt, kde potřebuju sledovat výkon serveru, dostupnost služeb a občas i nějaké logy, aby mi nic neuniklo. Nechci utrácet peníze za drahé licence nebo měsíční poplatky, protože zatím nemám moc zkušeností a nevím, jestli mi to vůbec pomůže. Zkoušel jsem nějaké placené možnosti, ale většinou jsem se k tomu nedostal kvůli ceně. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo doporučení na nástroje pro monitoring, které se dají používat zdarma a přitom pořádně fungují. Rád bych věděl, jestli máte zkušenosti s konkrétními aplikacemi nebo platformami. Je důležitá i uživatelská přívětivost a to, jak snadné je nastavení. Vždycky jsem slyšel o nástrojích jako Zabbix nebo Nagios, ale nejsem si jistý, jestli jsou to ty nejlepší volby. Jaké další možnosti stojí za to vyzkoušet? Děkuju za jakékoli rady!

150 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2022
Pavla Matoušková

Jasně, je spousta free nástrojů na monitoring, co fakt fungujou. Zabbix je super, má velký možnosti a je to open-source. Ale může být trochu složitější na nastavení, pokud s tím nemáš zkušenosti. Pak je tu Nagios, ten je taky hodně rozšířený a najdeš k němu spoustu pluginů. Pokud hledáš něco jednoduššího, zkus Prometheus s Grafanou, to je dost populární kombinace pro vizualizaci dat. Můžeš sledovat servery i služby a nastavit si alerty. Pak je tu ještě Netdata – to je fakt jednoduchý na instalaci a ukazuje ti spoustu metrik v reálném čase. A nezapomeň na ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana) pro logy, ale to už může být trošku víc práce. Dělej si testy a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

119 slov
1.2 minut čtení
2. 8. 2023
Jarmila Koudelková

Zdar, pár tipů na free nástroje na monitoring. Zabbix a Nagios jsou určitě dobré volby, ale můžou mít strmější křivku učení. Osobně jsem měl dobrou zkušenost s Prometheus a Grafana – Prometheus je super na sledování metrik a Grafana to hezky vizualizuje. Pak je tu ještě Netdata, což je snadné na nastavení a hned vidíš spoustu statistik v reálném čase. Pro logy můžeš zkusit ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana), ale to je trošku složitější. Pokud hledáš něco jednoduchého, tak i Monitorix nebo Munin fungují fajn. Všechny tyhle nástroje jsou zdarma a dostatečně výkonné pro menší projekty. Hodně štěstí!

98 slov
1 minut čtení
8. 2. 2023
Irena Kolmanová

Nějaké solidní nástroje pro monitoring, co jsou zdarma a fungují, bych doporučil z vlastní zkušenosti. Zabbix je fajn, ale na začátek může být složitější na nastavení. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak vyzkoušej Prometheus s Grafanou. Prometheus sbírá data a Grafana ti to pěkně vizualizuje. Takže se to hodí na sledování výkonu serveru a dostupnosti služeb.

Pak je tu ještě Netdata, co je super na monitoring v reálném čase s jednoduchým rozhraním. Můžeš to nasadit během pár minut. Co se týče logů, tak ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana) je mocný nástroj, ale taky může být dost složitý na prvotní nastavení.

Jestli chceš něco opravdu lehkého a bez velkého nastavování, tak si můžeš prohlédnout i některé cloudové služby jako UptimeRobot pro sledování dostupnosti stránek – mají zdarma plán. Záleží na tom, co přesně chceš sledovat, ale určitě není problém najít něco užitečného bez placení.

142 slov
1.4 minut čtení
7. 1. 2024
Petr Kočí
Serverovny.cz/Články/Monitoring serverů
Nejlepší nástroje pro monitoring serverů v roce 2023Přehled nejefektivnějších nástrojů na sledování výkonu a dostupnosti serverů, které byste měli mít ve svém portfoliu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2022
Bc. Filip Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky