Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit IP adresu na Windows 10?

Jak nastavit IP adresu na Windows 10?

Mám takový dotaz ohledně nastavení IP adresy na Windows 10. Potřebuji si nastavit statickou IP adresu pro svůj počítač, protože se mi často stává, že mi router přiděluje jinou IP, což způsobuje problémy s připojením k některým zařízením v síti. Slyšel jsem, že to není nic složitého, ale přesto bych rád znal podrobnosti. Jaký je ten správný postup? Měl bych se podívat do ovládacího panelu, nebo je lepší použít nastavení přes síťová připojení? A co mám vlastně vyplnit do těch jednotlivých políček? Jak zjistím, jakou IP adresu mám použít a co je to ten subnet mask? A ještě, co když chci později změnit nastavení zpátky na automatické? Bude to komplikované nebo jednoduché? Jak tedy na to krok za krokem, abych si byl jistý, že to udělám správně? Děkuji za každou radu!

131 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2022
Ondřej Málek

Nastavení statické IP adresy ve Windows 10 je docela jednoduchý proces. Tady je krok za krokem, jak na to:

1. Otevři nastavení sítě – pravým klikem na ikonu sítě dole v pravém rohu vyber "Otevřít nastavení sítě a internetu".
  2. Přejdi na stav – v levém menu klikni na "Stav" a pak klikni na "Změnit možnosti adaptéru".
  3. Vyber síťový adaptér – najdi svůj aktivní adaptér (např. Ethernet nebo Wi-Fi), pravým tlačítkem na něj klikni a zvol "Vlastnosti".
  4. Vyber protokol – najdi "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)", vyber ho a klikni na "Vlastnosti".
  5. Nastav IP adresu – zaškrtni "Použít následující IP adresu" a zadej:
    • IP adresa: to by měla být adresa, kterou chceš použít (např. 192.168.1.100).
    • Subnet mask: většinou je 255.255.255.0, ale můžeš to ověřit podle dalších zařízení v síti.
    • Výchozí brána: to je IP adresa tvého routeru (většinou něco jako 192.168.1.1).
  6. DNS server: můžeš použít veřejné DNS jako Google (8.8.8.8) nebo ten od tvého poskytovatele.
  7. Potvrď změny – klikni na OK a zavři všechny okna.

Pokud bys chtěl později zpět na automatické přidělování, stačí se vrátit do stejných nastavení a zvolit "Získat adresu IP automaticky" a "Získat adresu serveru DNS automaticky".

Snad to pomůže! Je to fakt jednoduchý, hned víc klidu v síti.

208 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Sedláčková

Nastavení statické IP adresy na Windows 10 je celkem jednoduchý proces, nemusíš se bát. Tak se do toho pusť. Nejdřív klikni pravým tlačítkem na ikonu sítě v pravém dolním rohu obrazovky a vyber "Otevřít nastavení sítě a internetu". Pak zvol "Změnit možnosti adaptéru". Tam najdi svoje aktivní připojení (buď Ethernet nebo Wi-Fi), klikni na něj pravým tlačítkem a zvol "Vlastnosti".

Potom najdi "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" a klikni na něj, pak na "Vlastnosti". Tady si vyber možnost "Použít následující IP adresu". Teď budeš potřebovat vyplnit nějaké údaje:

1. IP adresa: Můžeš si zvolit třeba 192.168.1.x (x je číslo od 2 do 254, co není obsazené jiným zařízením v síti).
  2. Místní maska podsítě: Standardně to bude 255.255.255.0, pokud nevíš, co jiného použít.
  3. Brána: To je většinou IP adresou tvého routeru, většinou 192.168.1.1.
  4. DNS server: Můžeš použít DNS od Google – 8.8.8.8 a 8.8.4.4 pro druhý.

Až to všechno vyplníš, klikni na OK a pak ještě jednou OK pro zavření dalších oken.

Když chceš vrátit zpět na automatické získávání IP adresy, tak udělej to samé jako předtím, ale vyber "Získat IP adresu automaticky" a "Získat adresu serveru DNS automaticky".

To je vše, mělo by to fungovat bez problémů!

192 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Jiří Špaček
Serverovny.cz/Články/Síťové protokoly
Jak správně konfigurovat protokol TCP/IP pro efektivní síťovou komunikaciDetailní návod na optimalizaci nastavení TCP/IP, včetně přehledu pokročilých parametrů a jejich vlivu na výkon sítě. Zjistěte, jak zlepšit svou síťovo...
1000 slov
10 minut čtení
27. 3. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky