Jaké jsou výhody open-source technologií na Linux serverech oproti Windows serverům?
Omlouvám se, pokud je tohle otázka, kterou už někdo položil, ale zajímalo by mě, co vlastně přinášejí open-source technologie na Linux serverech v porovnání s Windows servery. Často slyším, že Linux je levnější a že open-source software je přístupný všem, ale co to konkrétně znamená pro bezpečnost a stabilitu serveru? Mám pocit, že Windows servery mají své výhody, jako třeba uživatelsky přívětivé rozhraní a podporu pro různé aplikace, ale slyšel jsem také o tom, jak Linux může být mnohem flexibilnější a snadněji konfigurovatelný. Jak to tedy je? Co všechno mohu získat s open-source řešeními na Linuxu? Je pravda, že díky komunitě a neustálému vývoji se Linux stává lepší volbou pro firmy a organizace? Jaké konkrétní příklady nebo zkušenosti byste mohli sdílet? Zajímalo by mě také, jak to vypadá v praxi s náklady na údržbu a administraci – je skutečně možné ušetřit víc peněz při používání Linuxu? A co podpora software, jak to funguje u open-source projektů ve srovnání s placenými verzemi na Windows? Doufám, že se mi podaří pochopit všechny tyto aspekty a budu vděčný za jakékoli rady nebo názory na toto téma.