Proprietární aplikace vs open-source řešení na serverech
Rád bych se zeptal na váš názor ohledně výběru softwaru pro servery. Mám na mysli, jestli je lepší jít cestou proprietárních aplikací na Windows serverech, nebo se spíše zaměřit na open-source řešení běžící na Linuxu. Rozhoduji se, co by mohlo být pro naši firmu efektivnější a udržitelné z dlouhodobého hlediska. Slyšel jsem různé názory, někteří lidé tvrdí, že proprietární software nabízí lepší podporu a stabilitu, což může být klíčové pro náš byznys. Na druhou stranu, open-source aplikace mají tu výhodu, že jsou obvykle zdarma a přizpůsobitelné podle našich potřeb. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s těmito dvěma přístupy? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody každého z nich? Co se týče bezpečnosti a aktualizací? Někdo říká, že s open-source softwarem je to riskantní, protože si musíme sami hlídat bezpečnostní chyby a aktualizace. Jiní zase poukazují na to, že komunitní podpora může být velmi silná. Jak to vidíte vy? A co třeba otázka kompatibility s různými technologiemi a aplikacemi? Je lepší mít vše na jednom systému jako Windows nebo raději rozložit zátěž mezi různé platformy s Linuxem? Díky za vaše názory.