Serverovny.cz/Fórum/Jaké open-source nástroje doporučujete na monitoring serverů?

Jaké open-source nástroje doporučujete na monitoring serverů?

Zdravím všechny, hodně jsem přemýšlel o tom, jak efektivně sledovat výkon a zdraví svých serverů. Vím, že existuje spousta různých nástrojů, ale většina z nich je komerční a často dost drahá. Proto bych se chtěl zeptat, jestli máte nějaké tipy na open-source nástroje, které by byly vhodné pro monitoring serverů. Hledám něco, co by mi pomohlo sledovat nejen využití CPU a paměti, ale i diskový prostor a síťový provoz. Také by bylo fajn, kdyby to mělo nějaké grafické rozhraní nebo alespoň jednoduchý způsob, jak si zobrazit statistiky. Slyšel jsem o pár možnostech jako Zabbix nebo Grafana, ale vůbec nevím, jestli jsou vhodné pro moje potřeby. Co používáte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito nástroji? Měla by být také možnost notifikací, abych byl informovaný o nějakých problémech hned, jak se objeví. Byl bych vděčný za každou radu a tip. Děkuji!

140 slov
1.4 minut čtení
21. 2. 2024
Anna Tomešová

Jasný, open-source monitoring je super téma. Zabbix je fakt dobrý, umí to hodně věcí, od CPU po diskový prostor a sítě. Je tam i notifikace, takže můžeš dostávat upozornění na problémy. Grafana je spíš vizualizační nástroj, ale jako doplněk k něčemu jinému, třeba Prometheus, to funguje skvěle. Prometheus sbírá data a Grafana je hezky zobrazuje. Pak je tu ještě Nagios, ten je taky dost populární a má dobré možnosti monitorování. Každopádně všechny tyhle nástroje mají nějaké grafické rozhraní, takže bys měl mít přehled. Je dobrý si vyzkoušet pár z nich a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

96 slov
1 minut čtení
24. 10. 2024
Marek Hlávka

Zdravím, na monitoring serverů doporučuji zkusit Prometheus s Grafanou. Prometheus sbírá metriky a Grafana ti je hezky vizualizuje. Snadno se nastavuje a máš tam možnost notifikací přes různé kanály jako Slack nebo e-mail. Další možností je Zabbix, to je taky dost populární. Umí sledovat hodně věcí a má solidní webové rozhraní. Pak je tu ještě Nagios, ten je trochu starší, ale pořád dobrý, pokud chceš něco osvědčeného. Pokud potřebuješ sledovat jen základní metriky, tak třeba Netdata je super jednoduchý a rychlý na nastavení. Určitě si vyber podle toho, co konkrétně potřebuješ a jak moc jsi ochotný se do toho ponořit. Hodně štěstí!

102 slov
1 minut čtení
27. 10. 2024
Karolína Machačová
Serverovny.cz/Články/Serverový monitoring
Jak efektivně monitorovat výkon serverů pomocí open-source nástrojů?V tomto článku se dozvíte, jak efektivně monitorovat výkon serverů s pomocí open-source nástrojů, které jsou dostupné zdarma a snadno se konfigurují.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky