Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit alerty v Grafaně pro sledování výkonu serveru?

Jak nastavit alerty v Grafaně pro sledování výkonu serveru?

Zdravím, mám takovou otázku ohledně Grafany. Jsem teď v procesu monitorování výkonu našeho serveru a chtěl bych se zeptat, jak vlastně nastavit alerty v Grafaně. Vím, že alerty jsou super důležité pro to, abychom mohli včas reagovat na různé problémy, ale nějak se mi to nedaří rozchodit. Mám tam nasazené různé panely a data se mi krásně zobrazují, ale nevím, jak to posunout dál a udělat z toho alerty. Zajímalo by mě, co všechno je potřeba nastavit, abych dostával upozornění, když například CPU zatížení překročí určitou hranici, nebo když se paměť začne blížit k maximu. Jak funguje ten systém notifikací? Mám to propojit s nějakým externím nástrojem, nebo existuje něco přímo v Grafaně? Taktéž bych se rád dozvěděl, jestli je možné nastavit různé úrovně závažnosti alertů a jak s nimi pak pracovat. Vím, že existují různé kanály pro notifikace jako Slack nebo emaily, ale jak to celé správně nakonfigurovat? Děkuju za každou radu a tip! Snažím se to zvládnout sám, ale občas mi chybí ty praktické zkušenosti.

167 slov
1.7 minut čtení
11. 3. 2024
Miroslav Holuša

Nastavení alertů v Grafaně je vlastně dost jednoduchý proces, i když to může vypadat složitě. Nejprve si musíš zajistit, že máš správně nastavené datové zdroje a že tvoje panely zobrazují metriky, které chceš sledovat, jako CPU nebo paměť. Pak přejdi na panel, na kterém chceš alert nastavit. Otevři nastavení panelu a najdi záložku s alerty. Tam klikni na "Create Alert".

Musíš definovat podmínku, kdy se spustí notifikace - třeba když CPU překročí 80%. Dále si nastav interval pro vyhodnocení toho alertu, třeba každých 1-5 minut. Jakmile máš podmínky hotové, přejdi na sekci pro notifikace. Tady si můžeš vybrat kanály, kam se notifikace posílají – jako Slack, email nebo další služby. Je dobrý mít některý z těch kanálů nastavený, jinak ti alerty nebudou mít kam chodit.

Co se týče úrovní závažnosti alertů, můžeš si nastavit různé kritéria pro warning a critical stavy, takže dostaneš upozornění na různé úrovně problémů. To je fajn v tom, že víš, co je urgentní a co může počkat.

Taky nezapomeň otestovat, jestli ti notifikace chodí tak jak mají. Všechny tyhle věci se dají propojit s různými externími nástroji, ale Grafana to zvládne i sama. Takže to zkus a uvidíš, že to nebude tak složitý.

196 slov
2 minut čtení
2. 3. 2024
Romana Koudelková

Takže, alerty v Grafaně jsou super užitečný, ale můžou být matoucí. Nejprve musíš mít nastavený nějaký datový zdroj, což asi už máš. Pak si otevři panel, kde chceš alerty nastavovat. V pravém horním rohu bys měl vidět možnost "Alert". Tam klikni na „Create Alert“ a začneš s definováním podmínek. Například, pro sledování CPU můžeš nastavit podmínku, že když průměrné zatížení za posledních 5 minut přesáhne 80%, tak se spustí alert.

Co se týče notifikací, musíš si nejdřív nastavit notifikační kanály. To se dělá v nastavení Grafany pod "Notification channels". Můžeš přidat Slack, email nebo další možnosti. Jakmile máš kanály hotové, tak je vybereš při nastavování alertu.

Ohledně úrovní závažnosti – jo, to jde taky. Můžeš mít různé úrovně jako warning a critical a podle toho pak rozlišovat, jak rychle reagovat. Nezapomeň, že alerty potřebují čas na vyhodnocení, takže nastav nějaké rozumné intervaly.

Fakt doporučuji projít si jejich dokumentaci nebo i nějaké tutoriály na YouTube, tam je to často hezky vysvětlené. Držím palce!

159 slov
1.6 minut čtení
18. 3. 2024
Helena Skálová
Serverovny.cz/Články/Serverový monitoring
Jak efektivně monitorovat výkon serverů pomocí open-source nástrojů?V tomto článku se dozvíte, jak efektivně monitorovat výkon serverů s pomocí open-source nástrojů, které jsou dostupné zdarma a snadno se konfigurují.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky