Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu lépe zabezpečit svůj server proti hackerům?

Jak mohu lépe zabezpečit svůj server proti hackerům?

Zdravím všechny, v poslední době jsem se začal více zajímat o zabezpečení svého serveru, který hostuje několik mých webových projektů. Mám obavy, že by mohl být snadným cílem pro hackery. Slyšel jsem spoustu varovných příběhů o tom, jak lidé přišli o data nebo měli problémy s malwarem a což se mi vůbec nelíbí. Proto bych rád věděl, co všechno mohu udělat pro to, abych zvýšil úroveň zabezpečení svého serveru. Jaké základní kroky bych měl podniknout? Mám se zaměřit na aktualizace systému a aplikací? Jak je to s firewally a dalšími bezpečnostními nástroji? A co šifrování dat? Je to opravdu nutné nebo je to spíš otázka pro velké firmy? Myslíte, že bych měl zvážit použití nějakých profesionálních nástrojů na ochranu proti útokům? Hlavně mi jde o to, aby byl server co nejvíce chráněný před různými typy útoků, jako jsou DDoS nebo SQL injection. Jaké máte zkušenosti a co doporučujete? Každý tip nebo rada by mi moc pomohly, protože se v tomhle oboru cítím docela ztracený. Díky moc.

166 slov
1.7 minut čtení
14. 8. 2021
Pavla Čermáková

Nejlepší způsob, jak zabezpečit server, je dělat pár základních věcí. Určitě začni s pravidelnými aktualizacemi systému a softwaru. To je klíčový krok, protože většina útoků využívá známé zranitelnosti. Dále zvaž nastavení firewallu, to ti pomůže blokovat nechtěné přístupy. Pokud máš možnost, zapni i ochranu proti DDoS útokům, třeba přes poskytovatele.

Zaměř se na silná hesla a ideálně používej dvoufaktorovou autentizaci. Je taky dobrý mít pravidelné zálohy, abys neztratil data v případě hacku. Šifrování citlivých dat je určitě rozumný krok, i pro menší projekty, protože nikdy nevíš, kdy se něco stane.

Pokud na to máš rozpočet, zvaž nějaké profesionální nástroje jako IDS/IPS systémy pro detekci a prevenci útoků. A nezapomeň na bezpečnostní skeny – zjistit slabiny je důležitý. Takže hlavně buď proaktivní a nečekej na problém.

126 slov
1.3 minut čtení
17. 7. 2023
Natálie Malíková

Zabezpečení serveru je fakt důležitý a těch kroků je víc, co můžeš udělat. Určitě začni s pravidelnými aktualizacemi systému a aplikací, to je základ. Hackeři většinou využívají známé zranitelnosti, takže když máš všechno aktuální, snižuješ riziko. Pak se zaměř na firewall, doporučuji nainstalovat a správně nastavit nějaký softwareový firewall, ten ti pomůže blokovat nežádoucí přístup.

Dále bys měl mít silné hesla a ideálně dvoufázové ověření, pokud je to možné. Šifrování dat má smysl, hlavně pokud uchováváš citlivé informace, takže to nezanedbávej.

Co se týče DDoS útoků, můžeš zvážit služby jako Cloudflare nebo jiný poskytovatel ochrany proti DDoS. A nezapomeň na pravidelné zálohy dat, abys v případě útoku nepřišel o všechno. Když to shrnu, drž se aktualizací, nastav si firewall, šifruj důležitá data a zvaž profesionální nástroje pro ochranu. To by ti mělo hodně pomoct.

134 slov
1.3 minut čtení
31. 5. 2024
Adam Kubík
Serverovny.cz/Články/Bezpečnostní opatření
Zabezpečení serverů: Jaké jsou klíčové zásady pro ochranu dat?Objevte klíčové zásady pro zabezpečení serverů a ochranu dat. Tento článek nabízí praktické tipy a doporučení, které byste měli zvážit.
1000 slov
10 minut čtení
5. 12. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky