Jaké základní kroky bych měl udělat pro ochranu dat na serveru?
Ochrana dat na serveru je něco, co si každý majitel serveru musí vzít k srdci, ale jak vlastně začít? Chtěl bych se zeptat, jaké jsou ty základní kroky, které byste doporučili pro zabezpečení dat? Myslím tím třeba, co všechno by mělo být součástí dobré praxe ohledně zálohování dat, jaký software pro ochranu před malwarem byste doporučili, nebo jestli je vůbec potřeba mít nějakou firewall ochranu. A co uživatelská práva? Jak by měla být nastavena, aby to maximalizovalo bezpečnost? Je dobré mít víceúrovňové ověřování pro přístup do administrace? Také mě zajímá, jestli existují nějaké osvědčené metody pro šifrování dat na serveru. Měl bych se také zabývat pravidelnými audity bezpečnosti a jak často by to mělo probíhat? A co když dojde k nějakému útoku nebo narušení bezpečnosti – jaký je nejlepší způsob, jak reagovat a minimalizovat škody? Slyšel jsem i o různých cloudových službách a jejich ochraně dat, stojí to za úvahu? Určitě existuje spousta tipů a triků, které by mi mohli pomoci ochránit moje cenné informace. Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s touto problematikou.