Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit monitoring serveru, abych měl o všem přehled?

Jak nastavit monitoring serveru, abych měl o všem přehled?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaké jsou nejlepší způsoby, jak nastavit monitoring serveru. Mám několik serverů, které běží na různých operačních systémech a chci mít přehled o jejich výkonu, zatížení, dostupnosti a také o případných chybových hlášeních. Zajímalo by mě, jaké nástroje nebo služby byste doporučili pro sledování serverů? Myslíte, že je lepší použít nějaký open-source software nebo spíše placenou službu? A co takové věci jako alerty – jak je nastavit, aby mi chodily notifikace, když dojde k nějakému problému? Případně mě zajímají i zkušenosti s konfigurací těchto nástrojů. Jaké metriky bych měl sledovat a co vše je důležité mít na paměti při nastavování monitoringu? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

112 slov
1.1 minut čtení
14. 11. 2022
Jiří Vrba

Monitoring serverů je fakt důležité, pokud chceš mít přehled o tom, co se děje. Já osobně používám Zabbix na sledování výkonu a dostupnosti serverů. Je to open-source, takže tě to nic nestojí a má to spoustu funkcí. Můžeš sledovat CPU, RAM, diskový prostor, síťový traffic a tak dál. Pak taky doporučuji Grafanu pro vizualizaci dat – vypadá to hezky a snadno se to používá.

Pokud hledáš placenou službu, tak třeba Datadog nebo New Relic jsou super, ale může to být dost drahý. Záleží na tvém rozpočtu a potřebách. Co se týče alertů, většina těchto nástrojů ti umožní nastavit notifikace přes email nebo Slack, když něco spadne nebo je pod normou. To je hodně užitečný.

Sleduj hlavně základní metriky jako zatížení CPU, využití paměti, diskové operace a dostupnost služeb. Taky si dej pozor na logy – tam najdeš spoustu informací o chybách a problémových místech. Myslím si, že klíčem je mít přehled a reagovat na problémy dřív, než se stanou vážnými.

158 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Švandová

Monitoring serveru může být fakt oříšek, ale pár tipů mám. Zkus třeba Prometheus pro sběr metrik, je open-source a hodně flexibilní. K tomu můžeš použít Grafana na vizualizaci dat, je to super kombinace. Pokud ti to nevadí, můžeš zkusit i Nagios nebo Zabbix – obojí má dost funkcí na sledování dostupnosti a výkonu. Na alerty se dají nastavit notifikace přes email nebo Slack, což je fajn. Měl bys sledovat CPU, RAM, diskové I/O a síťovou propustnost. Zároveň nezapomeň na logy – ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana) ti pomůže sledovat chyby a události. Když si nastavíš monitoring pořádně, ušetříš si spoustu času s řešením problémů. Měj to ale v hlavě, že je lepší mít nějakou automatizaci než vše dělat ručně.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Roman Macháč
Serverovny.cz/Články/Serverová infrastruktura
Monitorování a automatizace: Klíč k úspěšné vysoce dostupné infrastruktuřeObjevte, jak efektivně monitorovat výkon a automatizovat úkoly pro udržení vysoké dostupnosti serverových služeb.
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky