Jak automatizovat aktualizace softwaru na serverech?
Zajímalo by mě, jakým způsobem se dají automatizovat aktualizace softwaru na serverech, protože už mě nebaví neustále sledovat, co je nového a jestli je potřeba něco aktualizovat. Mám na starosti několik serverů, které běží na různých distribucích Linuxu a občas i Windows, a přiznávám, že to zabírá spoustu času. Četl jsem, že existují nějaké nástroje nebo skripty, které to mohou udělat za mě, ale nejsem si jistý, kde začít. Mám se podívat na nějaké konkrétní systémy jako Ansible nebo Puppet? Nebo by mi stačilo napsat vlastní skript v Bashi? Jaké jsou rizika spojená s automatizací těchto aktualizací? Nechci skončit s nefunkčním serverem po nějaké automatické aktualizaci. A co plánování? Jak často bych měl provádět automatické aktualizace? Měli byste doporučit spíše přístup rolling update nebo klasické plánované údržby? Dále by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní praktiky nebo tipy pro testování aktualizací před jejich nasazením na produkční servery. Rád bych slyšel o zkušenostech ostatních správců serverů, kteří už mají s tímto procesem nějaké zkušenosti. Je lepší mít centrální systém pro správu aktualizací nebo řešit každý server zvlášť? Jak to vidíte vy?