Serverovny.cz/Fórum/Jak automatizovat aktualizace softwaru na serverech?

Jak automatizovat aktualizace softwaru na serverech?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dají automatizovat aktualizace softwaru na serverech, protože už mě nebaví neustále sledovat, co je nového a jestli je potřeba něco aktualizovat. Mám na starosti několik serverů, které běží na různých distribucích Linuxu a občas i Windows, a přiznávám, že to zabírá spoustu času. Četl jsem, že existují nějaké nástroje nebo skripty, které to mohou udělat za mě, ale nejsem si jistý, kde začít. Mám se podívat na nějaké konkrétní systémy jako Ansible nebo Puppet? Nebo by mi stačilo napsat vlastní skript v Bashi? Jaké jsou rizika spojená s automatizací těchto aktualizací? Nechci skončit s nefunkčním serverem po nějaké automatické aktualizaci. A co plánování? Jak často bych měl provádět automatické aktualizace? Měli byste doporučit spíše přístup rolling update nebo klasické plánované údržby? Dále by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní praktiky nebo tipy pro testování aktualizací před jejich nasazením na produkční servery. Rád bych slyšel o zkušenostech ostatních správců serverů, kteří už mají s tímto procesem nějaké zkušenosti. Je lepší mít centrální systém pro správu aktualizací nebo řešit každý server zvlášť? Jak to vidíte vy?

180 slov
1.8 minut čtení
8. 11. 2021
Miroslava Horáková

Automatizace aktualizací softwaru je fakt skvělý způsob, jak ušetřit čas. Pokud máš servery s různýma Linux distribucema a Windows, doporučoval bych kouknout na Ansible nebo Puppet. Tyhle nástroje ti pomůžou centralizovat správu a můžeš je nastavit tak, aby se aktualizace dělaly na všech serverech najednou.

Když píšeš vlastní Bash skripty, tak to může fungovat, ale můžeš se dostat do problémů s údržbou, zejména když serverů přibývá. Rizika automatizace jsou fakt reálná, obzvlášť když ti po aktualizaci přestane něco fungovat. Takže testování je klíčový – ideálně si udělej nějaké testovací prostředí, kde si to vyzkoušíš, než to hodíš na produkci.

Co se týče plánování, zkus dělat aktualizace pravidelně, třeba jednou za měsíc nebo dva. Rolling updates můžou být fajn pro minimalizaci výpadků, ale záleží na tom, co všechno máš na serverech.

Jestli máš centrální systém správy, tak to urychlí proces a sníží šanci na chyby. Mít centrální správu šetří nervy, protože pak nemusíš kontrolovat každý server zvlášť. Takže jo, jdi do toho a zjednoduš si práci.

164 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Václav Liška

Automatizace aktualizací na serverech fakt ušetří spoustu času. Záleží na tom, co máš za distribuce. Pro Linux můžeš zkusit nastavit cron joby, které ti automaticky spustí aktualizaci. Například pro Debian/Ubuntu můžeš použít "unattended-upgrades". Na Red Hat-based systémech zase "dnf-automatic" nebo "yum-cron".

Pokud máš víc serverů, Ansible je super volba. Můžeš mít jeden playbook, co ti udělá aktualizaci na všech serverech najednou. Puppet a Chef jsou taky dobré, ale Ansible je asi jednodušší na začátek a není potřeba agent na serverech.

K Windows serverům je fajn použít WSUS (Windows Server Update Services), nebo PowerShell skripty pro automatizaci aktualizací.

Rizika jsou jasná – můžeš mít nekompatibilitu s aplikacemi nebo nějaké závislosti, co se posunou a pak to nefunguje jak má. Proto doporučuji dělat aktualizace v testovací části systému prvně a až pak na produkci. Časový plán by měl být spíš měsíční, ale záleží na tom, jak moc kritické aplikace máš.

K rolling updates – spíš to chce naplánovat údržbu a dělat to po částech, aby jsi viděl, že to funguje. Centrální systém pro správu je určitě lepší než každý server zvlášť. Ušetříš čas a snížíš možnost chyby.

Jo a nezapomeň si udělat zálohy před každou větší aktualizací, to se vždycky hodí.

194 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Václav Matoušek
Serverovny.cz/Články/Serverová infrastruktura
Monitorování a automatizace: Klíč k úspěšné vysoce dostupné infrastruktuřeObjevte, jak efektivně monitorovat výkon a automatizovat úkoly pro udržení vysoké dostupnosti serverových služeb.
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky