Kde najdu nejlepší nástroje pro monitoring serveru pomocí API?
Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Pracuji s několika servery a potřeboval bych najít nějaké dobré nástroje pro monitoring, které by měly možnost napojení přes API. Mám už nějaké zkušenosti s administrací serverů a vím, že sledování výkonu, dostupnosti a dalších důležitých metrik je klíčové pro udržení všeho v chodu. Když má server problémy, je potřeba okamžitě vědět, co se děje. Mám kdyžtak pár konkrétních požadavků – potřeboval bych něco, co umí sledovat nejen CPU a RAM, ale i diskové operace a síťový provoz. Vím, že je spousta open-source řešení, ale rád bych slyšel i o nějakých komerčních produktech, pokud jsou opravdu kvalitní a mají dobrou podporu. Dále mě zajímá, jestli máte nějaké tipy na to, jak efektivně nastavit alerty a notifikace, abych byl v obraze ihned, když dojde k nějakému výpadku nebo jiným problémům. Jaké nástroje používáte vy? Zkoušel jsem už pár věcí jako Zabbix nebo Grafana, ale pořád hledám to pravé ořechové. Máte nějaké doporučení na konkrétní software nebo pluginy pro monitoring? Bylo by skvělé mít možnost získávat data nejen přes webové rozhraní, ale i programově pomocí API. Díky moc za vaše rady!