Serverovny.cz/Fórum/Kde najdu nejlepší nástroje pro monitoring serveru pomocí API?

Kde najdu nejlepší nástroje pro monitoring serveru pomocí API?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Pracuji s několika servery a potřeboval bych najít nějaké dobré nástroje pro monitoring, které by měly možnost napojení přes API. Mám už nějaké zkušenosti s administrací serverů a vím, že sledování výkonu, dostupnosti a dalších důležitých metrik je klíčové pro udržení všeho v chodu. Když má server problémy, je potřeba okamžitě vědět, co se děje. Mám kdyžtak pár konkrétních požadavků – potřeboval bych něco, co umí sledovat nejen CPU a RAM, ale i diskové operace a síťový provoz. Vím, že je spousta open-source řešení, ale rád bych slyšel i o nějakých komerčních produktech, pokud jsou opravdu kvalitní a mají dobrou podporu. Dále mě zajímá, jestli máte nějaké tipy na to, jak efektivně nastavit alerty a notifikace, abych byl v obraze ihned, když dojde k nějakému výpadku nebo jiným problémům. Jaké nástroje používáte vy? Zkoušel jsem už pár věcí jako Zabbix nebo Grafana, ale pořád hledám to pravé ořechové. Máte nějaké doporučení na konkrétní software nebo pluginy pro monitoring? Bylo by skvělé mít možnost získávat data nejen přes webové rozhraní, ale i programově pomocí API. Díky moc za vaše rady!

193 slov
1.9 minut čtení
2. 4. 2023
Václav Vávra

Pokud hledáš dobrý monitoring serverů s API, tak zkus třeba Prometheus. Je to open-source a hodně flexibilní, umí sledovat různé metriky včetně CPU, RAM, diskovky a sítě. K tomu je fajn mít Grafana na vizualizaci. Potom je tu také Datadog, to je komerční, ale má super podporu a hodně integrací. Umožňuje si nastavit alerty přes API, což se hodí. Také bych doporučil Nagios, ten je klasika a dá se hezky nastavit podle potřeb. Co se týče alertů, snaž se mít jasná pravidla - třeba thresholdy pro CPU nebo RAM a notifikace posílat na Slack nebo e-mail. Klíčový je rychlý přístup k informacím, takže sleduj to pořádně. Hodně štěstí!

108 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Malík

Jasně, to je docela problém najít ten správný monitoring. Zkoušel jsem pár věcí, které by ti mohly pomoct. Co se týče open-source, tak kromě Zabbixu a Grafany je tu ještě Prometheus, což je super na metriku a skvěle se napojuje na API. Sice to chce trochu víc nastavit, ale pak už to valí. Další možnost je Nagios, ten má taky API a hlídá spoustu věcí.

Pokud bys chtěl něco komerčního, tak zkús třeba Datadog nebo New Relic. Oba mají dobrou podporu a hodně funkcí včetně alertů a notifikací. Můžeš si nastavit vlastní metriky podle potřeb a sledovat i diskové operace nebo síť.

Co se týče alertů, doporučuji nastavit si různé úrovně upozornění podle závažnosti problému. Například kritické problémy na e-mail nebo SMS a méně důležité třeba jen do dashboardu nebo slacku. To ti pomůže udržet přehled. Hlavně nezapomeň testovat, co ti funguje nejlíp.

Takže to shrnu: Prometheus pro open-source, Datadog pro komerční a nastav si solidní alerty. Snad to pomůže!

159 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Fojtík
Serverovny.cz/Články/API pro správu serveru
Integrace API pro sledování výkonu serveru: Jak na to?Průvodce nastavením a využitím API k monitorování výkonu serverové infrastruktury v reálném čase.
1000 slov
10 minut čtení
24. 3. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky