Serverovny.cz/Fórum/Jak zabezpečit moje API klíče na serveru?

Jak zabezpečit moje API klíče na serveru?

Mám pár API klíčů, které používám na svém serveru a začínám mít obavy o jejich bezpečnost. Vím, že je důležité chránit tyto klíče před neoprávněným přístupem, ale nejsem si jistý, jak na to. Přemýšlel jsem o různých metodách, ale je toho tolik, že nevím, kde začít. Například, měl bych je vůbec mít přímo v kódu, nebo by bylo lepší je uložit do nějakého souboru s jinými citlivými informacemi? Co třeba využití environmentálních proměnných – to prý pomáhá, ale jak to vlastně správně nastavit? A co když bych chtěl používat verziování kódu jako Git? Jak se s těmi klíči vypořádat, aby se nedostaly do repozitáře? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké nástroje nebo služby, které mohou pomoci s bezpečností těchto API klíčů. Je toho spousta informací kolem zabezpečení a šifrování, ale chci se ujistit, že dělám správné kroky. Jaké máte tipy a triky na zabezpečení API klíčů na serveru? Děkuji za rady!

153 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2023
Roman Matoušek

Zabezpečení API klíčů je fakt důležité, takže tady máš pár tipů. Určitě bys neměl mít klíče přímo v kódu, to je jasný. Lepší je použít environmentální proměnné, což je vlastně takový tajný místo, kde můžeš ty klíče schovat. V konfiguraci serveru si nastavíš proměnné a pak na ně odkazuješ v kódu, takže zůstávají mimo repozitář.

Co se týče Gitu, doporučuji přidat soubor s klíči do .gitignore, aby se ti to tam náhodou nedostalo. A pokud chceš být ještě opatrnější, můžeš použít nějaký tajný manažér jako AWS Secrets Manager nebo HashiCorp Vault. Tyhle služby ti pomůžou s ukládáním a správou klíčů a zajistí, že se k nim dostanou jen oprávněné aplikace.

Takže shrnuto – používej environmentální proměnné, ignoruj citlivé soubory v Gitu a zvaž nějaký tajný manažér pro extra bezpečnost. Drž se těchto základních pravidel a měl bys být v pohodě.

139 slov
1.4 minut čtení
2. 5. 2023
Richard Prchal

K zabezpečení API klíčů je nejlepší se vyhnout jejich hardcodingu přímo do kódu. Místo toho je dobré využít environmentální proměnné. Ty si můžeš nastavit v konfiguračním souboru, nebo v .env souboru, který pak načítáš pomocí nějaké knihovny jako dotenv. To ti pomůže držet klíče odděleně od kódu a navíc to zlepší i portabilitu tvého projektu.

Co se týče Git repozitářů, doporučuji přidat .env do .gitignore, aby se ten soubor s citlivými daty dostal ven. Když používáš verziování, snaž se mít klíče jen lokálně a ne ve veřejných repozitářích.

Pokud chceš další úroveň zabezpečení, můžeš zvažovat služby jako Vault od HashiCorp nebo AWS Secrets Manager, které ti umožní spravovat tajemství a klíče mimo server.

Hlavně pamatuj, že bezpečnost API klíčů je důležitá, tak radši investuj čas do pořádného nastavení hned na začátku.

131 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2024
Antonín Fučík
Serverovny.cz/Články/API pro správu serveru
Bezpečnostní praktiky při práci s API na serverech: Jak chránit své servery před hrozbamiObjevte efektivní bezpečnostní praktiky pro zabezpečení API a ochranu serverů před potenciálními hrozbami. Článek nabízí tipy a doporučení pro všechny...
1000 slov
10 minut čtení
21. 7. 2020
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky