Serverovny.cz/Fórum/Zneužívání API - co s tím?

Zneužívání API - co s tím?

Mám takový problém, který mě trápí a doufám, že mi někdo poradí. V poslední době jsem si všiml, že se na moje API připojuje dost lidí, kteří zřejmě zneužívají moje služby. Nejprve jsem si říkal, že to může být normální, ale teď už mám pocit, že to přestává být v pořádku. Moje aplikace začíná mít problémy s výkonem a zdá se, že se někdo snaží udělat něco nelegálního nebo alespoň podivného. Zkoušel jsem už všechno možné, jako třeba omezit počet požadavků, ale stále se to nedaří zastavit. Jaké máte zkušenosti s podobným problémem? Co byste doporučili dělat, když máte pocit, že někdo zneužívá vaše API? Existují nějaké nástroje nebo techniky, které by mohly pomoci odhalit takové chování? Taky mě zajímá, jestli by stálo za to přejít na nějaký jiný způsob autentizace, nebo jestli se dá nějakým způsobem lépe monitorovat aktivita uživatelů. Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost, kterou můžete sdílet. Jaké máte tipy na ochranu API před nechtěným přístupem? Je lepší mít nějaké throttling mechanizmy, nebo mluvit rovnou o blokaci IP adres? Děkuji předem za pomoc!

177 slov
1.8 minut čtení
21. 4. 2022
Václav Bednář

S tímhle bohužel není legrace. Měl jsem podobný problém, když jsem začal s vlastním projektem. Základ je dostat nějaké monitoringové nástroje, třeba něco jako Grafana nebo Prometheus, abys viděl, kdo se k API připojuje a kdy. Vypisovat logy je fajn, ale sledovat to v reálném čase ti pomůže rychleji odhalit nezvyklou aktivitu.

Throttling určitě doporučuji. Můžeš zkusit nastavit limity na počet požadavků za minutu pro jednotlivé IP adresy nebo uživatele. Pokud to nepomůže, zvaž blokaci těch nejhorších IP adres. Někdy to může být prostě botnet a tam se nic jiného dělat nedá.

Autentizaci bych taky posílil, např. přes OAuth nebo API klíče, a každý klíč může mít jiný limit na požadavky. Taky si myslím, že bys měl implementovat nějaký captcha mechanismus pro podezřelé přístupy, což může odradit některé automatizované útoky.

Neboj se zkoušet různé metody a kombinace, protože co funguje u jednoho, nemusí fungovat u tebe. A hlavně – nebuď příliš laxní v monitorování a updatuj pravidelně své systémy.

156 slov
1.6 minut čtení
12. 10. 2024
Petra Kubíčková

Mám podobný problém s API. Zjistil jsem, že dobrý způsob, jak to řešit, je zavést nějaké limity na počet požadavků. Třeba si můžeš nastavit rate limiting – to ti umožní říct, kolik požadavků může uživatel poslat za minutu či hodinu. Taky zvaž blokaci IP adres – pokud vidíš, že se někdo snaží spamovat API z jedné adresy, tak ho klidně zablokuj. Další tip je použít nějakou formu autentizace, jako třeba API klíče nebo OAuth, což může pomoct lépe sledovat, kdo co dělá. Nezapomeň na monitoring – sleduj logy a snaž se najít vzorce v chování uživatelů. Někdy je dobré mít i retry mechanismus pro případy, kdy se něco pokazí. Určitě zkus i nějaké security nástroje, co ti pomůžou s analýzou a ochranou. Hlavně se nenech odradit a buď proaktivní!

129 slov
1.3 minut čtení
21. 9. 2024
Tomáš Horák
Serverovny.cz/Články/API pro správu serveru
Bezpečnostní praktiky při práci s API na serverech: Jak chránit své servery před hrozbamiObjevte efektivní bezpečnostní praktiky pro zabezpečení API a ochranu serverů před potenciálními hrozbami. Článek nabízí tipy a doporučení pro všechny...
1000 slov
10 minut čtení
21. 7. 2020
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky