Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje použít pro monitoring serverů?

Jaké nástroje použít pro monitoring serverů?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně monitorování serverů. V poslední době se totiž stále více zabývám správou serverové infrastruktury a zjistil jsem, že je pro mě klíčové mít přehled o tom, co se na serverech děje. Jenže je toho tolik! Existuje tolik různých nástrojů a technik, že už nevím, co si vybrat. Mám na mysli jak software, tak i nějaké online služby, které by mi mohly pomoct sledovat výkon, dostupnost a případné problémy s našimi servery. Měl bych zvolit něco open-source nebo raději placenou službu? Co je podle vás nejefektivnější? Jaké funkce by takové nástroje měly mít, abych byl schopen včas reagovat na případné výpadky nebo problémy? Zajímalo by mě třeba i to, jestli existují nějaké doporučené nástroje pro alerting, abych byl okamžitě informován o tom, že něco nefunguje tak, jak má. A co se týče integrace s dalšími systémy – jak na to? Kdybych chtěl monitorovat například servery běžící v cloudu versus ty, které mám on-premises, jaké by byly rozdíly v přístupu? Je lepší mít jeden univerzální nástroj nebo kombinaci více specializovaných? Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost, kterou byste mohli sdílet.

184 slov
1.8 minut čtení
27. 12. 2021
Vladimír Brož

Pokud hledáš nástroje na monitoring serverů, máš fakt hodně možností. Z open-source je hodně populární Zabbix nebo Nagios. Oba mají dobré funkce, jako sledování dostupnosti a výkonu. Pak jsou tu i placené varianty jako Datadog nebo New Relic, které nabízejí skvělou integraci s cloudovými službami, ale za to chceš zaplatit. Zvaž, co vlastně potřebuješ – jestli spíš základní monitoring nebo pokročilé analýzy.

Alerting je klíčový, takže mrkni i na Prometheus s Grafanou, což ti umožní udělat hezké dashboardy a notifikace. S integrací s dalšími systémy to můžeš mít trochu složitější, ale většina nástrojů nabízí API, takže by to neměl být velký problém.

Co se týče cloudu vs. on-premises, tak tam bys měl mít na paměti latenci a dostupnost. Veřejné cloudu můžeš monitorovat víc přes API poskytovatelů (AWS CloudWatch apod.), zatímco pro on-premises zase víc přes agenti.

Nevím, jestli je lepší jeden univerzální nástroj nebo víc specializovaných – záleží na tvých potřebách a kolik jsi ochoten do toho investovat. Každopádně nezapomeň na dokumentaci a komunity kolem těchto nástrojů, fakt ti můžou pomoct.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2024
Jan Brabec

K monitorování serverů je fajn mít víc možností. Z open-source nástrojů doporučuji Zabbix nebo Prometheus. Oba umí sledovat výkon a dostupnost dost dobře, Zabbix má navíc skvělý alerting, což se hodí, když něco spadne. Pokud chceš něco jednoduššího, tak třeba UptimeRobot pro sledování dostupnosti webů. Placené služby jako Datadog nebo New Relic jsou taky super, ale může to stát víc peněz.

Důležitý je, aby nástroje měly dobré grafy a reporty. Alerting by měl být spolehlivý, ideálně s možností upozornění přes e-mail nebo Slack. Co se integrace týče, většina těchto nástrojů má API, takže se dá napojit na další systémy bez problémů.

Pokud jde o cloud versus on-premises, většinou to uživatelům moc nevadí, ale v cloudu můžeš mít víc automatizace a snadněji škálovat. Můžeš zvolit jeden univerzální nástroj, ale kombinace několika specializovaných může být efektivnější - záleží na konkrétních potřebách.

Pro začátek bych šel do něčeho open-source a pak uvidíš, co ti vyhovuje.

151 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2024
Jaroslav Světlík

Monitorování serverů je fakt důležitý, zvlášť když máš víc než jednoho. Zkus třeba Zabbix nebo Prometheus, jsou to open-source nástroje a mají spoustu funkcí. Zabbix je skvělej na sledování výkonu a dostupnosti, zatímco Prometheus se hodí, když chceš mít detailní metriky a časové řady. Pokud hledáš něco platícího, tak můžeš zkusit Datadog nebo New Relic, ty nabízejí i dobrý alerting. Co se týče alerting systémů, já doporučuji si nastavit Slack notifikace nebo e-maily, abys byl v obraze hned, jak něco nefunguje. Integrace s dalšími systémy bývá dost jednoduchá u většiny moderních nástrojů, většinou mají API. No a pokud jde o monitoring cloudových serverů, tam většina nástrojů zvládne obojí. Lepší je mít kombinaci specializovaných nástrojů pro různé úkoly, ale nakonec záleží na tobě a co ti víc vyhovuje.

127 slov
1.3 minut čtení
11. 6. 2023
Andrea Šimková
Serverovny.cz/Články/Monitoring serverů
Jak si nastavit dashboard pro monitoring serverů: Vizuální přehled vašich datPodrobný průvodce, jak vytvořit přehledný dashboard pro sledování klíčových metrik výkonu vašich serverů.
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2020
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky