Serverovny.cz/Fórum/Jak si vytvořit vizuální dashboard pro sledování výkonu serverů?

Jak si vytvořit vizuální dashboard pro sledování výkonu serverů?

Rád bych se zeptal, jak to vlastně udělat, abych měl přehled o výkonu svých serverů. Mám pocit, že mám spoustu dat, ale nevím, jak je efektivně zobrazit a sledovat. Zkoušel jsem různé nástroje a aplikace, ale většinou mi připadaly buď příliš složité, nebo naopak moc jednoduché. Mám na mysli něco, co by mi pomohlo monitorovat důležité metriky jako CPU load, paměťovou zátěž, diskové operace a síťový provoz. Je lepší použít nějaký hotový software nebo si dashboard vytvořit sám? Jaké technologie byste doporučili pro začátečníka? Možná něco jako Grafana nebo Kibana? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto nástrojů? A co integrace s různými databázemi nebo monitoringovými nástroji jako Prometheus či Zabbix? Chtěl bych mít všechno pěkně pohromadě na jedné obrazovce. Jaké grafy a vizualizace jsou nejefektivnější pro sledování výkonu serverů? Mohli byste mi prosím poradit krok za krokem, jak začít s návrhem takového vizuálního dashboardu? Očekávám nějaké tipy a osvědčené postupy, které mi pomohou dosáhnout toho, aby byl dashboard nejen funkční, ale i uživatelsky přívětivý. Taktéž by mě zajímalo, jak často bych měl data aktualizovat a jaké jsou nejlepší praktiky pro udržení přehlednosti. Děkuji za rady!

185 slov
1.9 minut čtení
24. 7. 2023
Ludmila Jirková

Než začneš, tak si ujasni, co přesně chceš sledovat. Pokud máš hodně dat a metrik, Grafana je super volba. Je to přehledný a docela intuitivní nástroj, který se dobře integruje s Prometheem nebo Zabbixem. Můžeš si tam nacpat grafy pro CPU, RAM, diskovku i síťovku a vidět to všechno na jedné obrazovce.

Kibana je taky fajn, ale spíš pro logy a analýzu dat v Elasticsearchu. Jestli chceš vizualizace, Grafana ti dá víc flexibility. U Grafany můžeš snadno přidávat panely a upravovat je podle potřeby.

Co se týče technologií, tak Prometheus sbírá metriky a Grafana je pak umí pěkně zobrazit. Zabbix je další možnost, ale může to být trochu složitější na nastavení.

Začni tím, že si nainstaluješ Prometheus a Grafanu (návodů je mraky). Potom vyber metriky, co chceš sledovat – třeba CPU load by měl být na prvním místě.

Ohledně grafů – nejlepší jsou asi čárové nebo sloupcové grafy pro trendy a gaugy na aktuální hodnoty. Měj na paměti, že čím víc dat máš, tím se to hůř čte, takže si dej pozor na přehlednost.

Aktualizace dat? Záleží na tom, jak často se ti mění – 10-30 sekund je typický interval pro metriky jako CPU nebo RAM. A nezapomeň testovat! Udržuj dashboard jednoduchý a srozumitelný, aby ses v tom nestratil.

209 slov
2.1 minut čtení
18. 5. 2024
Helena Doleželová

Takže, pokud chceš udělat vizuální dashboard pro sledování výkonu serverů, máš pár možností. Grafana je super, hodně lidí ji používá, dokáže se napojit na spoustu databází jako Prometheus nebo InfluxDB. Můžeš si tam udělat vlastní grafy pro CPU, paměť, disk a síť. Když chceš něco jednoduššího, Zabbix má taky možnost vizualizace a je to docela intuitivní.

Doporučuju začít s Grafanou, protože má skvělou komunitu a spoustu návodů. Můžeš si vytvořit panely s různými metrikami a barevně je odlišit, aby ses v tom vyznal. Co se týče grafů, určitě zvaž čárové grafy pro CPU a paměť, ale i sloupcové pro diskové operace. Mít to přehledné a jasné je klíčový.

S aktualizacemi dat to chce najít rovnováhu – pokud to budeš refreshovat každou minutu, můžeš ztratit přehled. Zkus třeba 5-10 minutový interval. Co se týče udržení přehlednosti, drž se základních metrik, aby si nemusel procházet zbytečnými daty. Takže radši méně informací, ale těch důležitých.

Když se do toho pustíš, zabere to chvíli, ale jakmile si to nastavíš podle svých potřeb, bude to pak mnohem jednodušší sledovat výkon serverů na jednom místě.

177 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2024
Pavel Jirka

Pro vytvoření vizuálního dashboardu na sledování výkonu serverů je fajn začít s nějakým hotovým řešením jako Grafana nebo Kibana. Oba nástroje se dobře integrují s monitoringovými nástroji jako Prometheus nebo Zabbix, což ti usnadní práci. Grafana je super pro grafy a vizualizace, ideální na sledování metrik jako CPU load, paměť, disk a síťový provoz. Kibana zase víc cílí na analýzu logů, takže záleží, co vlastně chceš víc sledovat.

Pokud jde o design dashboardu, doporučuju vybrat pár klíčových metrik a ty zobrazit přehledně. Například grafy s historickými trendy pro CPU a RAM, zároveň nějaký indikátor pro disky a síť. Zkus použít barevné kódy – třeba zelená pro OK, žlutá pro upozornění a červená pro kritické stavy.

Jak často aktualizovat data? Záleží na tvých potřebách, ale každých 5-15 minut by mohlo stačit. Důležitý je mít to všechno co nejvíc přehledný. Snaž se vyhnout přeplnění informacemi – radši méně, ale relevantnější.

A nezapomeň na testování – uvidíš, co funguje a co ne. Postupem času to můžeš upravit podle toho, jaké metriky jsou pro tebe nejdůležitější.

171 slov
1.7 minut čtení
11. 6. 2024
Milena Sládková
Serverovny.cz/Články/Monitoring serverů
Jak si nastavit dashboard pro monitoring serverů: Vizuální přehled vašich datPodrobný průvodce, jak vytvořit přehledný dashboard pro sledování klíčových metrik výkonu vašich serverů.
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2020
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky