Serverovny.cz/Fórum/Proč mi nefunguje webová stránka po změně DNS? Co mám zkontrolovat?

Proč mi nefunguje webová stránka po změně DNS? Co mám zkontrolovat?

Mám takový problém, že jsem nedávno změnil DNS servery pro svou doménu a teď mi webovka prostě nefunguje. Když se pokouším načíst stránku, dostanu buď chybu, že server nenalezen, nebo to trvá věčnost a nakonec se to nenačte. Nechápu, co se děje, protože předtím všechno fungovalo bez problému. Změny jsem provedl podle návodu, který jsem našel na internetu, ale pořád nic. Mám pocit, že jsem něco opomněl zkontrolovat, ale nevím co. Zajímalo by mě, jestli je nějaký postup, jak si ověřit správnost nastavení DNS? Mám se kouknout na TTL hodnoty? Co vlastně znamená propagace DNS a jak dlouho to obvykle trvá? Zkoušel jsem vymazat cache prohlížeče, ale ani to nepomohlo. Může to být problém i na straně poskytovatele hostingu? Co když je něco špatně s mým serverem nebo s registrací domény? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil příčinu problému? Každá rada by opravdu pomohla, protože už začínám být zoufalý a nevím si s tím rady.

156 slov
1.6 minut čtení
15. 10. 2024
Luboš Chalupa

Může být víc důvodů, proč ti webovka nefunguje po změně DNS. První věc, co zkontroluj, jsou ty DNS servery, jestli jsi je nastavil správně. Zkus si ověřit, zda se změny propagovaly. Můžeš na to použít nějaký online nástroj na kontrolu DNS, třeba "dig" nebo "nslookup" – ukáže ti, jaké servery teď odpovídají pro tvoji doménu.

Propagace DNS může trvat od několika minut až po 48 hodin, záleží na TTL (Time To Live) hodnotách. Pokud jsi měl nízké TTL před změnou, mělo by se to šířit rychleji. Pokud ne, tak to může chvilku trvat.

Také zkontroluj, jestli máš správně nastavené A záznamy a další potřebné záznamy (např. CNAME). Jestli je něco špatně na straně hostingu nebo registrace domény, tak to může taky způsobit problémy. Zkus se podívat do administrace domény a hostingu, jestli tam nemáš nějaké chybějící nebo špatné nastavení.

A nezapomeň vymazat cache nejen v prohlížeči, ale i na routeru, pokud máš možnost. Pokud nic z toho nepomůže, kontaktuj support poskytovatele hostingu, mohli by ti říct víc o tom, co se děje.

170 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Lucie Škodová

Změna DNS může být frustrující. První, co bych zkontroloval, je, jestli jsi správně nastavil DNS servery u registrátora domény. Pak se podívej na to, jestli máš správně nastavené A záznamy a další relevantní záznamy (jako CNAME nebo MX) na tvém novém DNS serveru. Je dobrý zjistit, jestli propagace DNS už proběhla. Propagace může trvat až 48 hodin, ale většinou je to rychlejší. Zkus použít nástroj jako "dig" nebo "nslookup", abys zjistil, zda se tvoje doména správně resolvuje na novou IP adresu. Zkontroluj také TTL hodnoty, ale většinou to není to, co by dělalo problémy hned po změně. Když už jsi vymazal cache prohlížeče, zkus ještě flushnout DNS cache na počítači (příkaz ve Windows je "ipconfig /flushdns"). Můžeš mít i problém na straně hostingu nebo serveru, takže se podívej, jestli server běží a je dostupný. Pokud nic nepomůže, zvaž kontaktování podpory poskytovatele hostingu nebo registrátora.

144 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Josef Fojtík
Serverovny.cz/Články/Serverové chyby
Nejčastější chyby při konfiguraci DNS a jejich řešeníObjevte nejčastější chyby, které mohou nastat při správě DNS záznamů, a naučte se, jak je efektivně vyřešit. Získejte cenné tipy pro optimalizaci vaše...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky