Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit MX záznamy pro e-mail? Mám tam jednu chybu.

Jak správně nastavit MX záznamy pro e-mail? Mám tam jednu chybu.

V poslední době jsem se pustil do správy vlastního e-mailového serveru a narazil jsem na problém s nastavením MX záznamů. Už jsem si přečetl spoustu článků o DNS, ale pořád mám pocit, že něco dělám špatně. Vím, že správné nastavení MX záznamů je klíčové pro doručování e-mailů, ale jak to udělat správně? Mám pocit, že jedna chyba v těch záznamech mi způsobuje, že některé e-maily končí ve spamu nebo se vůbec nedoručují. Jaké hodnoty by měly být v MX záznamech? Jaký má být priority? Kde se vlastně tyto záznamy nastavují? Je to ve správě domény nebo na úrovni serveru? Může mi někdo objasnit, jaký je rozdíl mezi různými typy záznamů jako A a CNAME a jak to souvisí s MX? Mám tam taky nějaké SPF a DKIM záznamy, ale nejsem si jistý, jestli jsou správně nastavené. Jak to ověřit? Předem díky za vaše rady! Hledám opravdu podrobné informace, protože bych rád pochopil všechny detaily a ověřil, že mám všechno správně. Každá pomoc se počítá!

164 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2024
Eva Suchá

Nastavení MX záznamů je fakt důležitý, takže to chce mít v cajku. Ty záznamy by měly ukazovat na mail server, kde se tvé e-maily přijímají. Obvykle to vypadá tak, že máš nějaký server, třeba mail.tvojedoména.cz a ten musíš mít nastavený jako MX záznam. Co se týče priority, tak čím menší číslo, tím vyšší priorita; takže pokud máš dva MX záznamy, dej tomu hlavnímu třeba 10 a druhému 20. Záznamy se nastavují v administraci domény, kde máš DNS nastavení.

Co se týče SPF a DKIM, to jsou další věci, co pomáhají s doručitelností. SPF záznam říká, kdo může posílat e-maily za tvou doménu a DKIM ověřuje obsah e-mailu. Ověřit je můžeš pomocí různých nástrojů online. Zkus třeba „MXToolbox“ nebo něco podobnýho, co ti ukáže, jestli jsou ty záznamy správně nastavený. A jo, i ty A a CNAME záznamy hrajou roli; A záznam ukazuje na IP adresu serveru a CNAME je alias pro jiný doménový název.

Zkontroluj všechno znova a pokud tam je nějaká chyba, může to fakt způsobovat ty problémy s doručováním. Držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
28. 10. 2024
Jindřiška Žáková

Jasně, nastavení MX záznamů je fakt důležitý. Ty záznamy bys měl mít ve správě domény, tam si to můžeš upravit. Základní věc je, že každý MX záznam potřebuje prioritu – nižší číslo znamená vyšší prioritu. Například, když máš dva záznamy, jeden s prioritou 10 a druhý 20, ten první se použije jako první. Obvykle se dává něco jako 10 pro hlavní server a pak třeba 20 pro záložní.

Hlavní hodnoty v MX by měly směřovat na tvůj mail server, což je obvykle něco jako mail.tvojedomena.cz. Je dobrý mít taky A záznam pro tu subdoménu, aby se na něj dalo správně připojit.

Co se týče SPF a DKIM, ty jsou taky super důležitý. SPF definuje, který server smí posílat e-maily za tvou doménu, takže si zkontroluj, jestli máš tam správný IP adresy nebo domény. DKIM zase podepisuje zprávy, což pomáhá proti spamu. Můžeš to ověřit pomocí různých online nástrojů – zadáš svou doménu a ten ti ukáže, co je špatně.

Takže doporučuju projít ty záznamy a ujistit se, že všechno sedí. Ověř si i ty SPF a DKIM pomocí nástrojů online a měl bys bejt v pohodě.

185 slov
1.9 minut čtení
13. 11. 2024
Dominik Žák
Serverovny.cz/Články/Serverové chyby
Nejčastější chyby při konfiguraci DNS a jejich řešeníObjevte nejčastější chyby, které mohou nastat při správě DNS záznamů, a naučte se, jak je efektivně vyřešit. Získejte cenné tipy pro optimalizaci vaše...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky