Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli mám na serveru nějaké bezpečnostní chyby?

Jak zjistit, jestli mám na serveru nějaké bezpečnostní chyby?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně bezpečnosti mých serverů. Nedávno jsem začal přemýšlet o tom, jestli je všechno na svém místě, co se týče zabezpečení. Moje servery běží už nějakou dobu a i když jsem se snažil dodržovat základní bezpečnostní opatření, pořád mám pocit, že by mohlo být něco víc, co bych měl udělat. Jak vlastně poznám, jestli nemám na serveru nějaké bezpečnostní chyby? Existují nějaké konkrétní nástroje nebo postupy, které bych měl použít k odhalení těchto potenciálních problémů? Zajímalo by mě třeba, jestli se vyplatí použít nějaké skenery zranitelností nebo auditovat konfiguraci serveru. Také bych rád věděl, jak často bych měl kontrolovat bezpečnost a jestli jsou nějaké signály, podle kterých bych mohl poznat, že je něco špatně. Co třeba logy serveru – na co se mám zaměřit? A co když narazím na něco podezřelého? Jaké jsou nejlepší postupy pro řešení těchto situací? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimír Zlámal
Vladimír Zlámal

Když chceš zjistit, jestli máš na serveru bezpečnostní chyby, je dobrý začít skenováním. Existuje spousta nástrojů jako třeba Nessus, OpenVAS nebo Nikto, co ti pomůžou najít zranitelnosti. Ty skenery prolezou systém a ukážou ti, kde bys mohl mít potíže. Další věc je auditování konfigurace – zkontroluj, jestli nemáš slabá hesla, vypnutý firewall nebo něco podobnýho. Co se týče logů, zaměř se na neznámé IP adresy a podezřelé přístupy – občas tam najdeš stopy po útocích. Kontrolovat bys měl pravidelně, ideálně měsíčně, ale když máš pocit, že něco není v pořádku, radši se na to koukni hned. A pokud narazíš na něco divnýho, tak to neignoruj – zjisti, co se děje, a případně zavolej odborníka. Bezpečnost není sranda, tak buď opatrnej.

120 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Adam Dvořák
Adam Dvořák

Zkontroluj si, jestli máš aktualizovaný software, to je základ. Pak doporučuju použít nějaký skener zranitelností, třeba Nessus nebo OpenVAS, ty ti pomůžou fakt rychle najít slabiny. Co se týče auditování, projdi si konfigurace firewallu, SSH a webového serveru. Měl bys pravidelně kontrolovat logy – zaměř se na něco divnýho jako neúspěšné přihlášení nebo neznámé IP adresy. A jak často? Ideálně aspoň jednou za měsíc. Když najdeš něco podezřelého, tak hned zjisti, co to je a případně to zablokuj, nebo proveď další vyšetřování. Nikdy nepodceňuj bezpečnostní záplaty! Takže jak je to s tím servrem? Lepší být v bezpečí než litovat.

99 slov
1 minut čtení
7. 1. 2025
Anna Vrbová
Anna Vrbová