Serverovny.cz/Fórum/Jak vymazat staré soubory na serveru, abych uvolnil místo?

Jak vymazat staré soubory na serveru, abych uvolnil místo?

Potřeboval bych radu ohledně správy souborů na mém serveru. Mám pocit, že mi dochází místo na disku a nevím, jak se zbavit starých souborů, které už nepotřebuji. Zkoušel jsem procházet různé složky, ale je to hrozně chaotické a já si nejsem jistý, co všechno můžu smazat bez toho, abych poškodil nějaké důležité funkce serveru. Je tu nějaký osvědčený postup nebo nástroj, který mi může pomoci identifikovat a vymazat tyto staré a nepotřebné soubory? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, jak se ujistit, že nesmažu něco důležitého. Slyšel jsem něco o příkazové řádce a různých skriptech, ale moc se v tom nevyznám. Byl bych vděčný za jakékoli rady nebo praktické tipy, které by mi mohly pomoci efektivně vyčistit server a uvolnit místo. Jaké kroky bych měl podniknout, abych to udělal bezpečně a správně?

136 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2024
Matěj Vašíček

Nejlepší je začít s tím, že si projdeš velké soubory, které zabírají místo. Můžeš použít příkaz du -sh * | sort -rh | head -n 10 v terminálu, abys viděl, co ti zabírá nejvíc místa v aktuálním adresáři. Pokud máš přístup k nějakému nástroji jako ncdu, tak to je fakt super pro vizuální přehled.

Dál se podívej do složek jako /tmp, kde se často hromadí dočasné soubory, ty můžeš většinou bezpečně vymazat. Pokud máš zálohy nebo logy, zkontroluj, jestli jsou starší a už je nepotřebuješ.

Vždycky je dobrý mít zálohu před tím, než něco mažeš – klidně si udělej snapshot celého serveru, pokud to jde. A pro jistotu, procházej složky s opatrností a snaž se mazat jen věci, u kterých víš, že je nepotřebuješ. Ten příkazový řádek může vypadat složitě, ale když se s ním trochu pohraješ, uvidíš, že to není tak hrozný. Tak hodně štěstí s úklidem!

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Ivana Malíková

Jasně, uvolnění místa na serveru může být oříšek. Nejlepší je začít tím, že si uděláš seznam všech složek a souborů, které tam máš. Pak se zaměř na ty, co byly vytvořeny před delší dobou nebo co se už dlouho nepoužívají. Zkus použít příkaz „find“ v Linuxu. Například:

find /cesta/k/slozce -type f -mtime +30

Toto ti ukáže soubory starší než 30 dní. Buď ale opatrnej a kontroluj, co smažeš! Často jsou tam zálohy nebo logy, co můžeš vytáhnout.

Doporučuji taky podívat se na adresáře jako /tmp nebo /var/tmp. Tohle bývá plný dočasných souborů, který můžeš smazat. Taky pokud používáš webový server, podívej se na složky s cache nebo uploady – tam často najdeš starý obrázky nebo soubory.

Jestli si nejsi jistej, co můžeš smazat, zkus vytvořit zálohu nebo přenést podezřelé soubory na jiný místo a pak teprve mazat. Vždycky je lepší mít něco zálohovanýho než litovat. Můžeš taky použít nástroje jako „ncdu“, což je užitečná utilita pro analýzu diskového prostoru. Jakmile víš, kde máš problémy, bude to snazší.

A nezapomeň po sobě udělat údržbu – občas je dobré provést úklid pravidelně.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Roman Starý
Serverovny.cz/Články/Serverové chyby
Jak se vypořádat s nedostatečným volným místem na serveru?Průvodce pro odhalení příčin plného disku a efektivní uvolnění místa na serveru.
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky