Serverovny.cz/Fórum/Co s nevyužitými aplikacemi na serveru, když dochází místo?

Co s nevyužitými aplikacemi na serveru, když dochází místo?

Když se na serveru začínají objevovat problémy s nedostatkem místa, je to situace, která může snadno vyvolat paniku. Obzvlášť pokud máte nainstalováno spoustu aplikací a nevíte, které z nich skutečně využíváte. Mám na mysli všechny ty zapomenuté programy, které jste instalovali za účelem testování nebo jen tak, ale nikdy jste je už nepoužili. Jak mám zjistit, které z těchto aplikací mi zabírají místo a jestli je opravdu potřebuji? Je tu nějaký jednoduchý způsob, jak udělat revizi těchto programů a zjistit, které jsou užitečné a které se dají s klidným svědomím odstranit? A co třeba nějaké nástroje nebo skripty, které by mi mohly s takovou analýzou pomoci? Mám vůbec začít odstraňovat aplikace bez toho, abych si udělal zálohu? Jak řešíte situaci, kdy zjistíte, že vám některá aplikace chybí poté, co ji odstraníte? Jestliže udělám pořádek na serveru a odinstaluji spoustu nevyužitých věcí, pomůže mi to skutečně uvolnit místo nebo se to projeví jen minimálně? Co radíte v případě, že mám na serveru kritické aplikace a bojím se provést jakékoliv změny bez důkladného prozkoumání všech závislostí? Jak se dá zjistit, jestli je určitá aplikace závislá na něčem jiném? Kde začít s úklidem a co si mám pohlídat? Každopádně bych ocenil vaše zkušenosti a tipy na tohle téma.

205 slov
2.1 minut čtení
28. 9. 2023
Natálie Kašparová

Když ti dochází místo na serveru, tak je fakt dobrý udělat revizi aplikací. Nejdřív si projdi, co všechno máš nainstalovaný. Na Linuxu můžeš použít příkazy jako "dpkg --list" nebo "apt list --installed". Uvidíš seznam a pak si můžeš zjistit, co jsi naposledy používal. Pokud chceš zjistit, jak dlouho nebyly aplikace aktivní, budeš potřebovat skript, co prozkoumá logy nebo si najdi nástroj na sledování používání aplikací. Nástroje jako "ncdu" můžou pomoct vizuálně ukázat, co zabírá místo.

Zálohy? To je určitě dobrý nápad před jakýmikoliv změnami, ale pokud jsi opatrnej a víš, co děláš, tak třeba ne úplně všechno musíš zálohovat. Když se ti stane, že něco chybí po odinstalaci, tak aspoň víš, že jsi něco používal. U těch kritických aplikací je lepší se podívat na dokumentaci a zkontrolovat závislosti, často to bývá v popisu balíčku nebo v repo ať už na Ubuntu nebo CentOS.

Pokud chceš začít s úklidem, zaměř se na aplikace, které jsou dlouho nepoužívané. A nezapomeň zkontrolovat i dočasné soubory a cache – to může taky uvolnit dost místa. Hlavně buď opatrnej s odstraněním věcí, které by mohly mít dopad na jiné aplikace. Vždycky je lepší to udělat krok za krokem a mít plán.

194 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Richard Rozsypal

No, tak tohle je věčný problém, co? Nejlepší je začít s inventurou. Zjisti, co máš nainstalovaný. Na Linuxu můžeš například použít příkaz dpkg --get-selections nebo apt list --installed, abys viděl všechny aplikace. Na Windows zase můžeš otevřít Ovládací panely a podívat se na Programy a funkce.

Pak si projdi, co si fakt pamatuješ, že používáš. Ty zapomenuté aplikace, co sis nainstaloval jen tak, většinou můžou jít pryč. Pokud máš čas, zkus je spustit a ověřit si, zda je potřebuješ.

Pokud jde o zálohy, je dobrý udělat si alespoň snapshot nebo zálohu důležitých dat před odinstalací. Když ti něco chybí, tak aspoň budeš mít tu možnost to rychle obnovit.

Pro závislosti můžeš využít nástroje jako apt-cache depends na Linuxu nebo se podívat na dokumentaci aplikací. Je dobrý být opatrný hlavně u těch kritických systémových aplikací.

Úklid určitě něco uvolní, ale nemůžeš čekat zázraky, pokud máš na serveru hodně obsahu a dat. Někdy pomůže i přesunout data na jiné úložiště nebo vyřešit logy a cache, které zabírají místo.

V každým případě doporučuji na to jít systematicky a neodinstalovat hned všechno najednou. Lepší je udělat postupný úklid a monitorovat server po každém kroku.

189 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Brožová
Serverovny.cz/Články/Serverové chyby
Jak se vypořádat s nedostatečným volným místem na serveru?Průvodce pro odhalení příčin plného disku a efektivní uvolnění místa na serveru.
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky