Co s nevyužitými aplikacemi na serveru, když dochází místo?
Když se na serveru začínají objevovat problémy s nedostatkem místa, je to situace, která může snadno vyvolat paniku. Obzvlášť pokud máte nainstalováno spoustu aplikací a nevíte, které z nich skutečně využíváte. Mám na mysli všechny ty zapomenuté programy, které jste instalovali za účelem testování nebo jen tak, ale nikdy jste je už nepoužili. Jak mám zjistit, které z těchto aplikací mi zabírají místo a jestli je opravdu potřebuji? Je tu nějaký jednoduchý způsob, jak udělat revizi těchto programů a zjistit, které jsou užitečné a které se dají s klidným svědomím odstranit? A co třeba nějaké nástroje nebo skripty, které by mi mohly s takovou analýzou pomoci? Mám vůbec začít odstraňovat aplikace bez toho, abych si udělal zálohu? Jak řešíte situaci, kdy zjistíte, že vám některá aplikace chybí poté, co ji odstraníte? Jestliže udělám pořádek na serveru a odinstaluji spoustu nevyužitých věcí, pomůže mi to skutečně uvolnit místo nebo se to projeví jen minimálně? Co radíte v případě, že mám na serveru kritické aplikace a bojím se provést jakékoliv změny bez důkladného prozkoumání všech závislostí? Jak se dá zjistit, jestli je určitá aplikace závislá na něčem jiném? Kde začít s úklidem a co si mám pohlídat? Každopádně bych ocenil vaše zkušenosti a tipy na tohle téma.