Jak správně nastavit firewall na Linux serveru?
Mám dotaz ohledně nastavení firewallu na mém Linux serveru, protože se v tom moc nevyznám a chci mít jistotu, že je všechno správně nastavené. Před pár dny jsem si nainstaloval nový server a teď bych chtěl zabezpečit svůj systém, abych se vyhnul různým útokům a problémům s bezpečností. Slyšel jsem, že existuje několik různých nástrojů, jako třeba UFW nebo iptables, a nevím, který z nich je pro mě nejlepší volba. Můžete mi prosím říct, jaký je mezi nimi rozdíl a který byste doporučili pro začátečníka? Zajímalo by mě také, jestli je nutné mít firewall zapnutý pořád, nebo jestli ho mohu na nějakou dobu vypnout, když například provádím údržbu nebo testování. A co pravidla? Jaká pravidla bych měl nastavit, abych umožnil přístup k určitým službám, jako je SSH nebo webový server, ale zároveň zablokoval přístup pro všechny ostatní? Mám strach, že něco pokazím a pak se už nedostanu na server. Taky bych se chtěl zeptat, zda existují nějaké konkrétní tipy na zabezpečení, které bych měl zvážit při nastavování firewallu. Děkuji za jakoukoli pomoc nebo rady!