Jak správně nastavit firewall pro maximální bezpečnost?
Zdravím všechny, mám dotaz ohledně firewallu a jeho nastavení pro zvýšení bezpečnosti mého serveru. Poslední dobou jsem dost četl o různých typech útoků, jako jsou DDoS, malware, nebo pokusy o neautorizovaný přístup. Je jasné, že mít dobrý firewall je základem, ale co všechno bych měl zablokovat? Jaké porty jsou obvykle nebezpečné a které by měly být naopak povolené? Mám se zaměřit na blokaci určitých IP adres nebo celých rozsahů? A co třeba aplikace nebo služby, které by mohly být zneužity? Měl bych zablokovat i nějaké protokoly, jako je FTP nebo Telnet, pokud je nepoužívám? Zároveň by mě zajímalo, jestli existují nějaké doporučené konfigurace pro různé typy serverů, jako jsou webové servery, databázové servery apod. Jaký je váš názor na použití defaultních nastavení firewallu od poskytovatelů? Opravdu fungují tak, jak mají, nebo bych měl provést vlastní úpravy? Jakou další ochranu byste doporučili vedle základního nastavení firewallu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy jak zajistit, aby byl můj server opravdu v bezpečí. Děkuji!