Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit firewall pro maximální bezpečnost?

Jak správně nastavit firewall pro maximální bezpečnost?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně firewallu a jeho nastavení pro zvýšení bezpečnosti mého serveru. Poslední dobou jsem dost četl o různých typech útoků, jako jsou DDoS, malware, nebo pokusy o neautorizovaný přístup. Je jasné, že mít dobrý firewall je základem, ale co všechno bych měl zablokovat? Jaké porty jsou obvykle nebezpečné a které by měly být naopak povolené? Mám se zaměřit na blokaci určitých IP adres nebo celých rozsahů? A co třeba aplikace nebo služby, které by mohly být zneužity? Měl bych zablokovat i nějaké protokoly, jako je FTP nebo Telnet, pokud je nepoužívám? Zároveň by mě zajímalo, jestli existují nějaké doporučené konfigurace pro různé typy serverů, jako jsou webové servery, databázové servery apod. Jaký je váš názor na použití defaultních nastavení firewallu od poskytovatelů? Opravdu fungují tak, jak mají, nebo bych měl provést vlastní úpravy? Jakou další ochranu byste doporučili vedle základního nastavení firewallu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy jak zajistit, aby byl můj server opravdu v bezpečí. Děkuji!

162 slov
1.6 minut čtení
7. 4. 2024
Václav Jahoda

Nastavit firewall pro maximální bezpečnost je fakt důležitý krok. První věc, co bych udělal, je zablokovat všechny nepotřebné porty. Základně bys měl mít otevřené jen ty, co opravdu potřebuješ – třeba 80 a 443 pro web, 22 pro SSH (pokud ho používáš), jinak bych to hodně omezil. Důležitý je i blokovat FTP a Telnet, pokud je nepoužíváš, protože jsou to staré protokoly s bezpečnostními riziky.

Zvaž i zablokování konkrétních IP adres nebo rozsahů, pokud vidíš nějaké podezřelé aktivity. Měl bys taky pravidelně kontrolovat logy a mít nastavenou nějakou ochranu proti DDoS, pokud máš větší server. Defaultní nastavení firewalu od poskytovatelů většinou nestačí – je dobrý to přizpůsobit svým potřebám.

Kromě firewallu bych určitě doporučil používat nějaký antivirus nebo antimalware program a pravidelně aktualizovat software na serveru. Taky se podívej na bezpečnostní doporučení pro typ serveru, co máš, jestli webový nebo databázový. A nezapomeň na pravidelné zálohování dat. Udržuj si systém v co nejlepší kondici a buď v obraze ohledně nových hrozeb.

161 slov
1.6 minut čtení
6. 9. 2024
Jindřiška Jirásková

Nastavení firewallu je fakt důležitý. Nejprv bys měl povolit jen ty porty, co opravdu potřebuješ. Např. pro webový server obvykle 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Zbytek portů jako 21 (FTP), 23 (Telnet) a další zablokuj, pokud je nepoužíváš. Jasně, že bys měl zablokovat i neznámý IP adresy nebo ranges, který se chovaj podezřele, třeba ty z jiných zemí, kde víš, že nemáš zákazníky. A co se týče protokolů, pokud můžeš, používej šifrovaný alternativy – místo FTP radši SFTP nebo FTPS.

Myslím, že defaultní nastavení firewallu od poskytovatelů často nestačí. Je dobrý si to projít a upravit podle svých potřeb. Když už mluvíme o bezpečnosti, tak kromě firewallu bys měl zvážit i další opatření jako pravidelný aktualizace systému a software, IDS/IPS systémy na detekci intruzí a monitoring logů.

A taky nezapomeň na zálohy! Bezpečnost není jen o tom zablokovat útoky, ale i mít plán pro případ, že se něco stane.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 8. 2024
Pavla Dobiášová
Serverovny.cz/Články/Síťová bezpečnost
Jak správně nakonfigurovat firewall pro zvýšení bezpečnosti serveruDetailní průvodce nastavením firewallu, aby byl server lépe chráněn před neoprávněným přístupem, včetně tipů a triků pro optimalizaci bezpečnosti.
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky