Proč je multi-faktorová autentizace důležitá pro bezpečnost serverů?
Mám takový dotaz. V poslední době se hodně mluví o multi-faktorové autentizaci, ale pořád si nejsem jistý, proč je vlastně tak důležitá pro bezpečnost serverů. Jako správce serveru se snažím mít všechno dobře zabezpečené, ale někdy mi přijde, že už to všechno, co dělám, nestačí. Slyšel jsem, že i když má někdo silné heslo, tak to není dostatečné a že pokud je použitá pouze jedna metoda ověření, je to vlastně jako mít otevřené dveře. Takže by mě zajímalo, proč je ten vícerozměrný přístup k autentizaci tak klíčový? Jaké jsou hlavní výhody multi-faktorové autentizace v praxi? Může to opravdu ochránit servery před útoky jako phishing nebo brute force? A jaké metody se vůbec používají jako druhý faktor? Četl jsem něco o SMS kódech nebo aplikacích jako Google Authenticator, ale ne všichni uživatelé jsou si toho vědomi a přijde mi to docela složité. Co když se někdo nemůže dostat ke svému druhému faktoru? Je to vůbec efektivní pro firmy, které mají třeba tisíce uživatelů? Jak to zařídit tak, aby byl systém bezpečný, ale zároveň přístupný pro všechny pracovníky? Myslím tím jak pro malé firmy, tak i pro velké korporace. Budu rád za jakékoli názory a zkušenosti s touto tématikou.