Serverovny.cz/Fórum/Jak vytvořit zónový soubor pro DNS? Potřebuji jednoduchý návod.

Jak vytvořit zónový soubor pro DNS? Potřebuji jednoduchý návod.

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak to vlastně funguje se zónovými soubory pro DNS. Jsem úplný začátečník a zatím jsem se do toho moc neponořil, ale potřebuji nastavit vlastní doménu a slyšel jsem, že je potřeba mít správně vytvořený zónový soubor. Můžete mi prosím ukázat nějaký jednoduchý návod nebo krok za krokem, jak to udělat? Jaké informace tam vlastně musím mít? Říkalo se mi, že tam patří třeba A záznamy, CNAME, MX a další, ale vůbec nevím, co to znamená a jak to správně napsat. Zajímá mě i, jaký formát by měl mít ten soubor a jestli se to dá udělat v nějakém editoru nebo musím použít něco speciálního? Co když udělám chybu? Jak to ověřit, že mi to pak funguje? A co když bych chtěl přidat další subdomény později? Je na to nějaký jednoduchý postup nebo mám něco dodatečně měnit? Doufám, že mi někdo poradí, protože bych to rád zvládl sám. Děkuju moc za pomoc!

157 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Eduard Pešta

Zónový soubor pro DNS je v podstatě textový soubor, který říká DNS serveru, jak se má chovat k určité doméně. Takže, krok za krokem:

1. Vytvoření souboru: Otevři si textový editor (klidně Notepad nebo něco podobného).

2. Základní struktura: Na začátek dej SOA záznam, což je Start of Authority. Vypadá to takhle:

@ IN SOA ns1.tvoje-domena.cz. admin.tvoje-domena.cz. ( 2023100101 ; serial 3600 ; refresh 1800 ; retry 604800 ; expire 86400 ; minimum TTL)

3. Záznamy: Pak přidej A záznam (pro IP adresu) a případně další:

@ IN A 192.168.1.1 ; hlavní doména www IN CNAME @ ; subdoména mail IN MX 10 mail.tvoje-domena.cz.

4. Uložení souboru: Ulož soubor jako db.tvoje-domena.cz nebo něco podobného.

5. Ověření: Potom to naimportuj do svého DNS serveru a můžeš použít příkazy jako dig nebo nslookup, abys zjistil, jestli všechno funguje.

6. Subdomény: Když budeš chtít přidat subdomény, prostě přidej další A nebo CNAME záznamy do toho samého souboru.

Když uděláš chybu, DNS server ti většinou vyhodí chybu a nenačte to, takže je dobrý to kontrolovat po každé úpravě. Hlavně nezapomeň na serial číslo v SOA, to musíš aktualizovat při každé změně.

Snad to pomůže! Držím palce.

213 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Rozsypal

Zónový soubor pro DNS je vlastně textový soubor, který obsahuje všechny záznamy pro tvoji doménu. Zde je základní přehled, jak na to:

1. Formát: Můžeš použít jakýkoli textový editor (např. Notepad, vi, nano). Důležité je uložit soubor s příponou .zone nebo podobně.

2. Hlavní záznamy:

• SOA (Start of Authority): Tenhle záznam říká, kdo má autoritu nad zónou. Vypadá to nějak takhle:
      @ IN SOA ns1.tvojedomena.cz. admin.tvojedomena.cz. ( 2023010101 ; serial 3600 ; refresh 1800 ; retry 604800 ; expire 86400 ) ; minimum
    • NS (Name Server): Tady určuješ, které servery jsou autoritativní pro tvou doménu. Např.:
      @ IN NS ns1.tvojedomena.cz.
    • A (Address): Tenhle záznam mapuje doménu na IP adresu. Např.:
      @ IN A 192.0.2.1
      nebo pro subdoménu:
      www IN A 192.0.2.1
    • CNAME: Používá se pro aliasy domén, např.:
      www IN CNAME tvojedomena.cz.
    • MX (Mail Exchange): Tohle určuje servery pro e-mail, např.:
      @ IN MX 10 mail.tvojedomena.cz.
  3. Ověření: Po vytvoření souboru ho nahraj na server a restartuj DNS službu (typicky pomocí příkazů jako systemctl restart bind9 nebo něco podobného). Pak můžeš ověřit záznamy pomocí příkazu nslookup nebo dig.

4. Přidání subdomén: Pokud chceš později přidat subdomény, stačí přidat další A nebo CNAME záznam do stejného souboru.

Když uděláš chybu, DNS server ti to většinou neumožní načíst, takže se podívej do logů serveru na chyby.

Jednoduché, co? Hlavně nezapomeň na správné formátování a syntax! Akorát to chce trochu praxe.

324 slov
3.2 minut čtení
19. 1. 2025
Petra Vlčková
Serverovny.cz/Články/Doménové služby
Vytváření a správa zónových souborů pro efektivní DNS konfiguraciZjistěte, jak správně vytvářet a spravovat zónové soubory pro optimalizaci výkonu a dostupnosti vašich DNS služeb. Naučte se tipy a triky pro efektivn...
1000 slov
10 minut čtení
17. 6. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky