Serverovny.cz/Fórum/Co všechno by mělo být v zónovém souboru?

Co všechno by mělo být v zónovém souboru?

Přemýšlím, co všechno vlastně patří do zónového souboru, protože mám nějaké nesrovnalosti a potřeboval bych se v tom vyznat. Zjistil jsem, že některé záznamy mi chybí, zatímco jiné tam jsou, ale nezdají se mi správné. Mám DNS záznamy jako A, AAAA nebo CNAME a snažím se je správně nastavit pro doménu, ale nejsem si úplně jistý, jestli mám zahrnout i MX záznamy nebo TXT záznamy. Jak moc důležité jsou tyto informace? Co se stane, když některý z těchto záznamů nebude správně nastaven? Je to důležité pro funkčnost e-mailu nebo webových stránek? A co třeba SOA záznam – ten jsem taky našel v nějakém návodu, ale nevím přesně, co všechno by měl obsahovat a proč je to důležité. Také jsem slyšel o tom, že by se měly uvádět i další parametry nebo hodnoty, jako je TTL nebo priority pro MX záznamy. Může mi někdo objasnit, jak by měl ideálně vypadat kompletní zónový soubor? Jaké konkrétní záznamy bych měl mít na paměti při jeho vytváření? Budu moc rád za jakékoliv tipy nebo příklady, které by mi mohly pomoci ujasnit si tuto problematiku.

180 slov
1.8 minut čtení
21. 11. 2023
Zdeňka Mašková

Zónový soubor by měl zahrnovat několik důležitých záznamů, aby všechno fungovalo správně. Takže základní záznamy jako A, AAAA a CNAME jsou jasné – ty slouží k přesměrování domény na IP adresu. Nezapomeň na MX záznamy, to je důležitý pro příjem e-mailů, pokud chceš, aby tvá doména mohla posílat a přijímat maily. TXT záznamy zase používáš pro ověření domény nebo pro SPF záznamy, což pomáhá s ochranou proti spamu. SOA záznam je taky zásadní, ten určuje hlavní server pro doménu a obsahuje info jako kontakt na správce a TTL (time to live), což je doba, po kterou se DNS záznamy ukládají do cache. Když něco chybí nebo je špatně nastavený, můžeš mít problémy s dostupností webu nebo s e-maily. Když nastavuješ priority u MX záznamů, tak pamatuj, že nižší číslo znamená vyšší prioritu. Ideální by bylo mít v zónovém souboru všechno tohle ošetřený, aby nedocházelo k problémům s dostupností nebo komunikací. Zkus se mrknout na nějaký vzorový zónový soubor, tam to bude vidět hezky pohromadě.

164 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Emil Roubal

Zónový soubor je vlastně takovej seznam různých DNS záznamů, co potřebuješ pro správnou funkčnost domény. Měl bys mít rozhodně A záznamy, co ukazujou na IP adresy serveru. Když máš IPv6, tak nezapomeň na AAAA. CNAME záznamy jsou fajn, když chceš aliasy, třeba www.doména.cz na doménu.cz.

Pak jsou tu MX záznamy, ty jsou důležitý pro e-maily, bez nich by ti e-maily nemusely chodit správně. TXT záznamy se používají třeba pro verifikaci domény nebo SPF, což je důležitý pro zabránění spamu a ověřování.

SOA (Start of Authority) záznam je taky potřeba, ten obsahuje základní info o zóně – jako je primární DNS server a další parametry jako TTL (Time to Live), co říká, jak dlouho se mají cachovat záznamy.

Priority u MX záznamů určuje, jak se mají preferovat při doručování pošty. Čím nižší číslo, tím vyšší priorita.

Takže ideální zónový soubor by měl mít tyhle klíčový záznamy: SOA, A, AAAA, CNAME, MX a TXT. Pokud tam něco chybí nebo je špatně nastaveno, můžeš mít problémy s webovkama nebo e-mailem. Takže je dobrý si to všechno projít a ujistit se, že to máš v cajku.

182 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Pokorná
Serverovny.cz/Články/Doménové služby
Vytváření a správa zónových souborů pro efektivní DNS konfiguraciZjistěte, jak správně vytvářet a spravovat zónové soubory pro optimalizaci výkonu a dostupnosti vašich DNS služeb. Naučte se tipy a triky pro efektivn...
1000 slov
10 minut čtení
17. 6. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky