Serverovny.cz/Fórum/Jaký je nejlepší nástroj na monitorování serverů pro začátečníky?

Jaký je nejlepší nástroj na monitorování serverů pro začátečníky?

Přemýšlím, jaký vybrat nástroj na sledování svých serverů, protože se v tom zatím moc nevyznám a chci něco, co by mi usnadnilo život. Mám na starosti několik serverů a občas mi přijde, že se něco děje, ale nevím přesně jak to zjistit. Slyšel jsem o různých softwarech jako je Zabbix, Nagios nebo Prometheus, ale nevím, jestli jsou vhodné pro někoho, kdo s tím teprve začíná. Hledám něco uživatelsky přívětivého, co mi ukáže všechno důležité jako je využití CPU, paměti a dostupnost služeb. Co byste doporučili? Je lepší mít nějaké grafické rozhraní nebo spíš webový dashboard? A co takhle mobilní aplikace? Jaké máte zkušenosti s různými nástroji a co vám fungovalo nejlépe? Rád bych slyšel vaše tipy a doporučení. Děkuji.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2021
Magdaléna Matějková
Magdaléna Matějková

Pro začátečníky bych doporučil něco jako Grafana s Prometheus, je to dost intuitivní a má hezký dashboard. Můžeš tam vidět využití CPU, paměti a další metriky, což je super. Navíc se to dá snadno nastavit a máš k tomu i spoustu pluginů. Zabbix a Nagios jsou fajn, ale pro začátek můžeš mít problém s konfigurací, zvlášť když s tim nemáš moc zkušeností. Webový rozhraní je určitě lepší než klasický CLI, to ti usnadní práci. Mobilní aplikace záleží na tom, jak moc chceš mít monitoring v kapse, ale většinou stačí ten webový dashboard. Zkus Grafanu, určitě ti usnadní život.

98 slov
1 minut čtení
18. 6. 2022
Božena Janoušková
Božena Janoušková

Podle mě je pro začátečníky nejlepší zkusit nějaký jednodušší nástroj jako je Grafana nebo Uptime Robot. Grafana má super vizualizace a můžeš ji napojit na různé datové zdroje, což ti dává přehled o tom, co se děje. Uptime Robot je zase skvělej, protože ti hlídá dostupnost serverů a posílá upozornění, když něco nefunguje. Oba mají webový dashboard, což je fajn, protože se na to dáš podívat odkudkoliv. Mobilní aplikace jsou taky fajn, pokud chceš mít informace hned u sebe. Zabbix a Nagios jsou sice mocný, ale pro začátečníka můžou být dost složitý na nastavení. Takže doporučuji začít s něčím jednodušším a pak se postupně posouvat. Hlavně ať to funguje a máš přehled.

112 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2024
Andrea Kočová
Andrea Kočová