Serverovny.cz/Fórum/Jak si správně nastavit upozornění v monitorovacím nástroji?

Jak si správně nastavit upozornění v monitorovacím nástroji?

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně nastavení upozornění v monitorovacím nástroji. Mám už nějakou dobu nainstalovaný ten monitorovací software na naše servery, ale nejsem si úplně jistý, jak to nastavit, aby mi to fakt fungovalo tak, jak potřebuji. Vím, že je důležité mít upozornění na různé stavy serverů, jako je třeba jejich vytížení, dostupnost nebo nějaké chybové hlášky, ale přiznám se, že když jsem se do toho pustil, tak jsem byl trochu ztracený. Jaké parametry bych měl sledovat a jakým způsobem nastavit prahy pro upozornění? Je lepší dostávat upozornění na e-mail nebo třeba přes SMS? A co když je upozornění falešně pozitivní – jak to vlastně řešit? Zkoušel jsem různé kombinace a výsledkem bylo jen to, že mi přišlo spoustu zbytečných notifikací a já jsem se pak nedokázal orientovat v tom, co je opravdu důležité. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené tipy od zkušenějších administrátorů, které by mi mohly pomoci lépe spravovat tyto notifikace. Vím, že správné nastavení může výrazně usnadnit práci a pomoct předcházet problémům dřív, než se stanou kritickými, ale obecně jsem na vážkách ohledně toho, co všechno zahrnout do těchto upozornění a jak to celé zefektivnit. Měl byste někdo nějaké rady nebo zkušenosti s tímto tématem? Děkuji!

201 slov
2 minut čtení
13. 2. 2024
Simona Světlíková

To je dost běžný problém, co popisuješ. Určitě bys měl začít tím, že si ujasníš, co jsou pro tebe kritické metriky. Vytížení CPU, paměti, diskového prostoru a dostupnost serverů by měly být na prvním místě. Nastav prahy, které tě upozorní na potenciální problémy – třeba 80% vytížení procesoru nebo 90% obsazenost disku. Co se týče notifikací, e-mail je fajn, ale pokud potřebuješ bleskové info, SMS nebo push notifikace můžou být lepší volba. Falešné pozitivy jsou otravné – snaž se nastavit smysluplné a realistické prahy. Můžeš zkusit i nastavit nějaké agregované upozornění, třeba aby se ti to nesešlo všechno najednou. A obecně platí: méně je více. Když ti bude chodit moc notifikací, přestaneš je brát vážně. Zkus experimentovat a ladit to podle potřeby. S časem si uděláš přehled o tom, co je důležité.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Jan Průcha

Nastavení upozornění v monitorovacím nástroji může být fakt oříšek. Obecně bys měl sledovat tyhle základní věci: vytížení CPU, paměť, diskový prostor, dostupnost služeb a chybový log. Co se týče prahů, tak je dobrý mít něco jako 70-80% vytížení pro varování a 90% pro kritické upozornění. Taky si dej pozor na časový rámec – pokud máš víc serverů, tak aby to nebylo moc často.

Pokud jde o způsob notifikací, e-mail je fajn, ale pokud chceš rychlou reakci, zvaž SMS nebo mobilní aplikaci. Falešně pozitivní upozornění řeš tak, že si nastavíš "inteligentní" prahy – třeba aby se spustila notifikace až po několika po sobě jdoucích měřeních s problémem.

Zkušenější administrátoři doporučují testovat nastavení na menším vzorku serverů, abys zjistil, co funguje a co ne. Měj v tom systém a snaž se notifikace třídit podle důležitosti. Například mít jednu skupinu pro kritické problémy a jinou pro méně důležité. Drž se toho a postupně si to doladíš.

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Stanislav Jirka
Serverovny.cz/Články/Serverové monitorování
Jak interpretovat data z monitorovacích nástrojů a reagovat na potenciální problémyPodrobný návod, jak efektivně analyzovat výstupy z monitorovacích systémů a reagovat na varovné signály v serverovnách.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky