Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když vidím v grafech vysoké latence?

Co dělat, když vidím v grafech vysoké latence?

Nedávno jsem začal sledovat výkon mých serverů a narazil jsem na problém s vysokou latencí, která se ukazuje v grafech. Nejdřív jsem si říkal, že to může být jen dočasné, ale pak jsem si všiml, že to trvá už několik dní. Zaslechl jsem něco o tom, že vysoká latence může ovlivnit rychlost načítání stránek a celkovou výkonnost aplikací. Jak moc by mělo být vysoké číslo latence, abych měl opravdu důvod k obavám? A co všechno vlastně může způsobovat takové zpoždění? Mám se podívat na síťovou infrastrukturu, nebo to může mít něco společného s hardwarem serveru? Kde začít s diagnostikou, když vidím tyto grafy? Otestoval jsem i ping a traceroute, ale nevím, co z toho vyčíst. Měl bych se také zaměřit na zátěž CPU a paměti? Je možné, že by problém mohl být i na straně poskytovatele? Jak moc je důležité sledovat latenci pravidelně a jaké nástroje byste doporučili pro lepší monitoring výkonu? Bude mi stačit něco jednoduchého nebo potřebuji pokročilé řešení? Mám se obrátit na odborníky nebo si to můžu spravit sám pomocí nějakého online tutoriálu? Je to pro mě důležité, protože chci zajistit stabilitu našich služeb a spokojení zákazníci jsou pro nás prioritou. Díky za jakékoliv rady!

198 slov
2 minut čtení
7. 12. 2024
Andrea Kočová

Když máš vysokou latenci, tak to může bejt fakt problém. Záleží na tom, co považuješ za vysoké číslo - obecně nad 100 ms už bys měl zpozornět. Může to bejt způsobeno hodně věcmi, třeba přetížením serveru, pomalou sítí nebo špatným hardwarem. Určitě se podívej na zatížení CPU a paměti, to je dobrý začátek. Zkus ještě mrknout na využití disku, jestli tam není nějakej bottleneck.

Sítě jako routery nebo switche taky můžou dělat problémy. Traceroute ti ukáže, kde se to může zadrhávat, tak si dej pozor na místa s vysokými latencemi. A jasně, může to bejt i na straně poskytovatele, takže když nic nezabere, klidně jim zavolej.

Pravidelný sledování latence je důležitý, abys měl přehled o tom, co se děje. Existují jednoduchý nástroje jako Pingdom nebo UptimeRobot pro monitoring a větší řešení jako Grafana s Prometheem pro pokročilejší sledování. Pokud nejsi moc technickej typ, tak možná bude lepší začít s něčím jednodušším a pak podle potřeby zkoumat víc.

Když si s tím nevíš rady, hledej tutoriály online nebo se zeptej někoho zkušenějšího. Někdy je fajn mít pohled někoho zvenčí.

176 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
David Švanda

Když vidíš vysoké latence, tak je určitě dobrý nenechat se tím jen tak unést. Latence nad 100 ms už může být problém, hlavně pokud to trvá delší dobu. Může to být způsobené víc věcma – od špatný síťový infrastruktury, přetíženýho serveru, po problémy na straně poskytovatele. Začni tím, že zkontroluješ CPU a paměť – pokud to je vytížený, může to zpomalovat odpovědi serveru. Ping a traceroute ti dají představu o tom, jestli je problém v síti, ale kdybys měl možnost podívat se na packet loss nebo jitter, tak bys měl lepší obraz. Sledování latence je fajn dělat pravidelně, minimálně jednou za čas, abys měl přehled.

Co se nástrojů týče, něco jako Grafana nebo Zabbix by ti mohlo pomoct s monitorováním celkově. Klidně začni s něčím jednodušším a pak se můžeš posunout dál, když uvidíš, že ti to pomáhá. A pokud máš pocit, že na to nemáš – neváhej se obrátit na odborníky. Stabilita služeb je fakt důležitá a spokojení zákazníci jsou klíčový.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
David Polák
Serverovny.cz/Články/Serverové monitorování
Jak interpretovat data z monitorovacích nástrojů a reagovat na potenciální problémyPodrobný návod, jak efektivně analyzovat výstupy z monitorovacích systémů a reagovat na varovné signály v serverovnách.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky