Serverovny.cz/Fórum/Přenesení virtuálního stroje z VMware do Hyper-V

Přenesení virtuálního stroje z VMware do Hyper-V

Zajímalo by mě, jak se dá přenést virtuální stroj z VMware do Hyper-V. Mám pár VM na VMware a chtěl bych je přesunout na Hyper-V, ale nevím, jak na to. Existuje nějaký konkrétní postup, který bych měl dodržet? Co všechno je potřeba udělat před samotným přenosem? Musím něco konvertovat nebo instalovat nějaké speciální nástroje? A co třeba ovladače? Budu muset po migraci znovu instalovat operační systém, nebo jak to funguje? Zkoušel jsem najít nějaké informace online, ale většinou jsou to jen obecné rady a já bych potřeboval něco konkrétního. Taky by mě zajímalo, jestli to má vliv na výkon těch strojů potom, co je přesunu. A co zálohy? Je dobrý nápad udělat zálohu před tím, než začnu s migrací? Narazil jsem i na nějaké nástroje třetích stran, které prý usnadňují tento proces. Máte s nimi někdo zkušenosti? Jak se liší ten proces pro různé verze VMware a Hyper-V? Děkuji za každou radu!

152 slov
1.5 minut čtení
20. 6. 2021
Ondřej Khýr

Přenášení VM z VMware do Hyper-V je celkem fajn proces, ale chce to dodržet pár kroků. Prvně si udělej zálohu všech VM, protože nikdy nevíš, co se může stát. Pak je potřeba konvertovat VMDK soubory (ty VMware disky) na VHD nebo VHDX, což je formát, který Hyper-V používá. Na to můžeš použít nástroj jako Microsoft Virtual Machine Converter nebo nějaký jiný software třetí strany. Tyhle nástroje většinou umí udělat i konverzi disků a převod do správného formátu.

Po konverzi si vytvoř nový virtuální stroj v Hyper-V a při jeho nastavování vyber ten přenesený disk. Co se týká ovladačů, tak po migraci bys měl nainstalovat Hyper-V Integration Services, což zajistí lepší komunikaci mezi OS a Hyper-V. Nemusíš znovu instalovat operační systém, pokud všechno proběhne dobře.

Ohledně výkonu – ten by neměl být moc narušený, ale záleží na tom, jak dobře je VM nakonfigurovaný a jaké máš hardware. Sice to může být trošku práce navíc, ale většinou to funguje bez větších problémů. Hlavně si dej pozor na verze – starší verze VMware mohou mít trochu jiné výstupy než novější, takže s tím si dej pozor.

181 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2024
Věra Havelková

Takže, když chceš přenést VM z VMware do Hyper-V, tak to není úplně triviální, ale dá se to zvládnout. Nejprve si udělej zálohu všech virtuálních strojů, to je fakt důležité, kdyby něco neklaplo. Pak budeš potřebovat nějaký konverzní nástroj, třeba Microsoft Virtual Machine Converter (MVMC), ten ti pomůže převést VMDK soubory na VHDX nebo VHD. Před použitím toho nástroje se ujisti, že máš vypnuté VM a ideálně i odinstalované VMware Tools, protože ty by ti mohly nadělat problémy po migraci.

Co se týká ovladačů, tak po migraci budeš muset nainstalovat Hyper-V Integration Services, aby ti to pořádně fungovalo. Ovladače a tak budou jiný než na VMware.

Pokud jde o výkon, tak to záleží na tom, jakou konfiguraci a hardware máš na Hyper-V, ale obecně by to mělo být ok. Někdy můžeš vidět zlepšení, pokud je server podstatně silnější než ten původní.

Ohledně různých verzí, tak si dej pozor na kompatibilitu a případné specifické kroky pro jednotlivé verze VMware a Hyper-V. Klidně si najdi nějaký tutoriál nebo video online, některé nástroje třetích stran jako StarWind V2V Converter taky mohou usnadnit práci. Ale hlavně – záloha je klíčová.

185 slov
1.9 minut čtení
3. 12. 2024
Oldřich Kočí
Serverovny.cz/Články/Přenos virtuálních strojů
Přenos virtuálního stroje z VMware do Hyper-V: Kompletní průvodceNaučte se, jak snadno a efektivně migrovat virtuální stroje mezi VMware a Hyper-V. Tento průvodce vás provede celým procesem krok za krokem.
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky