Jak mám začít s Ansible pro správu serverů?
Nedávno jsem se začal zajímat o správu serverů a narazil jsem na nástroj Ansible. Slyšel jsem, že je to super pro automatizaci různých úkonů a usnadnění správy serverů, ale vůbec nevím, kde začít. Mám nějaké základní zkušenosti s administrací, ale Ansible se mi zdá jako velká neznámá. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat, abych se naučil používat Ansible? Odkud začít? Měl bych si přečíst nějakou dokumentaci nebo raději zkusit nějaké tutoriály? A co všechny ty termíny jako playbooky, role a inventáře? Je to všechno tak složité, jak to vypadá? Navíc by mě zajímalo, jestli je Ansible opravdu vhodný pro malé projekty, nebo se spíš hodí pro větší infrastruktury? Jaké jsou nejlepší zdroje informací pro úplné začátečníky? Existují nějaké komunitní fóra nebo skupiny, kde bych mohl najít podporu a rady od ostatních uživatelů? Je dobré mít nějaké předchozí zkušenosti s programováním, nebo se to dá zvládnout i bez toho? Taky by mě zajímalo, jak rychle se dá Ansible naučit a jestli existují nějaké tipy na to, jak se vyhnout běžným chybám při prvním použití. Jsem opravdu nadšený z toho, co všechno bych s Ansible mohl dokázat, ale zároveň mám strach z toho, že na to nebudu mít dostatek znalostí. Takže prosím o jakoukoli radu nebo tipy, jak se pustit do světa Ansible a správně ho využívat pro správu serverů. Díky!