Jaké jsou nejlepší indexy pro zrychlení dotazů v MySQL?
V poslední době se snažím optimalizovat výkon naší databáze v MySQL a narazil jsem na otázku ohledně indexů. Zjistil jsem, že správné použití indexů může mít zásadní vliv na rychlost vykonávání dotazů, ale nejsem si úplně jistý, které typy indexů jsou pro mé potřeby nejlepší. Mám několik tabulek, které obsahují velké množství dat, a často provádím složité dotazy s různými podmínkami. Jaké jsou tedy ty nejlepší praxe pro vytváření indexů? Měli bychom používat primární klíče, unikátní indexy nebo něco jiného? Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito typy indexů a kdy je vhodné je použít? A co třeba full-textové indexy? Slyšel jsem, že jsou skvělé pro vyhledávání textu, ale nevím, jestli se hodí i pro naše běžné dotazy. A co víc, jakým způsobem indexy ovlivňují výkon při vkládání nebo aktualizaci dat? Mohou zpomalit tyto operace, pokud máme příliš mnoho indexů? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké nástroje nebo techniky, které by mi mohly pomoci analyzovat a optimalizovat moje stávající indexy. Jak tedy na to? Rád bych přijal rady a zkušenosti od vás, kteří máte s MySQL víc zkušeností. Jaké jsou vaše doporučení pro zrychlení dotazů pomocí indexů?