Jak můžu zkontrolovat a optimalizovat query plán v MySQL?
Nedávno jsem se začal zabývat optimalizací výkonu databáze v MySQL a narazil jsem na dotaz, jak vlastně zkontrolovat a optimalizovat query plán. Mám nějaké dotazy ohledně toho, jak správně interpretovat výsledky EXPLAIN příkazu a na co si dávat pozor při analýze. Jaké faktory ovlivňují výběr indexů? Potřeboval bych vědět, jak mohu zjistit, zda je dotaz efektivní, nebo zda bych měl přemýšlet o přepsání dotazu, případně o vytvoření nových indexů. Zaujalo mě také téma analýzy statistiky tabulek – jak se to dělá a co všechno bych měl sledovat, aby mi to pomohlo při optimalizaci? Je dobré provádět nějaké pravidelné audity výkonu dotazů? A co vůbec znamenají jednotlivé sloupce ve výsledku EXPLAIN? Někde jsem četl, že mohou naznačovat problémy s přístupem k datům, ale nejsem si jistý, jak to správně vyhodnotit. Vím, že existují i další nástroje na monitorování výkonu jako je slow query log nebo performance_schema, ale nevím přesně, jak je použít v praxi. Kdy je vhodné použít který nástroj? Může mi někdo doporučit konkrétní postupy nebo tipy na to, jak začít s optimalizací dotazů a co všechno bych měl mít na paměti při práci s MySQL?