Serverovny.cz/Fórum/Jak zálohovat PostgreSQL databázi bez výpadku?

Jak zálohovat PostgreSQL databázi bez výpadku?

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně zálohování databáze v PostgreSQL. Mám na starosti server, který běží na Ubuntu a používám ho pro webovou aplikaci, která je docela vytížená. Rád bych udělal zálohu databáze, ale nechci, aby došlo k jakémukoli výpadku služeb nebo k nějakému přerušení provozu. Slyšel jsem, že existují různé metody, jak na to, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší vybrat právě pro můj případ. Jaké jsou možnosti zálohování PostgreSQL bez výpadku? Můžu použít nějaké nástroje nebo příkazy přímo z příkazového řádku? Je to složité na nastavení? A co třeba replikace? Mám pocit, že by to mohla být dobrá cesta, ale vůbec nevím, jak začít. Zajímalo by mě také, jestli je možné udělat nějakou hotovou přípravu na zálohu a pak ji spustit v době menšího vytížení serveru. Děkuji moc za jakoukoli radu!

134 slov
1.3 minut čtení
12. 10. 2024
Jindřiška Jahodová

Pokud chceš zálohovat PostgreSQL databázi bez výpadku, máš pár možností. Nejjednodušší je použít nástroj pg_dump s parametrem --no-owner a --format=custom, ten ti udělá zálohu, aniž by to moc zatěžovalo server. Další možnost je využít replikaci – nastavit si streaming replikaci, kde budeš mít sekundární server, který se synchronizuje s primárním. To ti umožní zálohovat data na tom sekundárním bez výpadku. Můžeš taky provést "hot backup" pomocí příkazu pg_basebackup, což je fajn pro větší databáze. Doporučuji taky mít nějakou rutinu, kdy budeš zálohovat třeba v noci, když je menší vytížení. Jo a nezapomeň na testování obnovy záloh, aby ses ujistil, že to funguje jak má.

104 slov
1 minut čtení
12. 12. 2024
Jiří Prchal

Zálohování PostgreSQL bez výpadku je fakt důležitý, pokud máš vytíženou aplikaci. Můžeš použít "pg_dump" s volbou "--no-owner" a "--data-only", ale to by mohlo způsobit nějaký zátěžový pík. Lepší cesta je použít "pg_basebackup" v kombinaci s replikací. Nastav si replikaci, ať máš v reálném čase kopii dat na jiném serveru. Když potřebuješ zálohu, můžeš prostě vzít data z repliky. Další možnost je použít WAL (Write Ahead Logs) pro zálohování, což ti taky umožní obnovu bez výpadku. Můžeš si udělat plán na zálohu v době menšího vytížení serveru, třeba když je menší provoz. Ověř si, jestli máš správně nastavené parametry pro zálohování a sledování výkonu, aby to nebouchalo do výkonu serveru. V podstatě, připravenost na zálohy + replikace = dobrý start.

119 slov
1.2 minut čtení
13. 7. 2024
Milena Koubová
Serverovny.cz/Články/Databázové servery
Nejčastější chyby při administraci PostgreSQL a jejich řešeníZjistěte, jaké jsou nejběžnější chyby při administraci PostgreSQL a jak se jim vyhnout. Tento průvodce vám pomůže optimalizovat výkon vašeho databázov...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky