Serverovny.cz/Fórum/Proč mi nejdou spustit dotazy v PostgreSQL po aktualizaci?

Proč mi nejdou spustit dotazy v PostgreSQL po aktualizaci?

Nedávno jsem aktualizoval svůj server s PostgreSQL na nejnovější verzi a teď mám problém. Předtím všechno fungovalo bez problémů, ale teď se mi nedaří spustit žádné dotazy. Zkoušel jsem to ve svém oblíbeném nástroji pro správu databází a také v příkazové řádce, ale pokaždé dostávám nějaké divné chyby, které jsem předtím nikdy neviděl. Možná jsem něco přehlédl při aktualizaci, ale nevím, co přesně to může být. Mám podezření, že by to mohlo souviset s některými změnami v konfiguraci nebo s novými datovými typy, které byly přidány. Zkoušel jsem se podívat do logů, ale tam je tolik informací, že se v tom nemohu vyznat. Také mě napadlo, jestli nemohlo dojít k nějaké změně v oprávněních uživatelů nebo databázových schémat. Někdo mi říkal, že někdy po aktualizaci je potřeba provést nějaké dodatečné kroky, aby všechno zase fungovalo jak má. Může mi někdo poradit, co bych měl zkontrolovat nebo jaké kroky podniknout? Je to opravdu frustrující, protože potřebuji spouštět dotazy pro důležitý projekt a bez toho se nikam neposunu. Děkuji za jakoukoliv radu a tipy na řešení!

174 slov
1.7 minut čtení
16. 7. 2024
Nikola Vaníčková

Můžeš zkusit pár věcí. První, co bych udělal, je zkontrolovat, jestli máš správně nastavené oprávnění. Po aktualizaci se někdy změní, kdo může co spouštět. Také se mrkni do configu a porovnej ho s předchozí verzí, třeba tam něco chybí nebo je jinak nastaveno. Zkus zapnout debug režim nebo zvýšit úroveň logování, abys viděl víc detailů v chybových hlášeních. A nezapomeň na možné změny v datových typech nebo nové klíčová slova, co by mohly být problém. Pokud používáš nějaký ORM nebo framework, taky zkontroluj, jestli je kompatibilní s novou verzí. Mělo by to pomoct najít, co se děje.

97 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Antonín Kopecký

Zní to jako klasický problém po aktualizaci. Zkontroluj si, jestli se ti nezměnila verze PostgreSQL a jestli jsi třeba nezapomněl spustit nějaký skript pro migraci databáze, pokud jsi měl nějaké změny v schématech nebo datových typech. Taktéž se mrkni na logy, zvlášť na chyby a varování – ty by měly ukázat víc detailů, co přesně nefunguje. Můžeš mít taky problém s oprávněními – zkus se podívat, jestli má tvůj uživatel správná práva na provádění dotazů. Pokud používáš nějaké rozšíření nebo funkce, ujisti se, že jsou po aktualizaci stále kompatibilní. Někdy je potřeba něco přenastavit, tak si projdi dokumentaci k té nové verzi. Hodně štěstí!

104 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Kateřina Švábová
Serverovny.cz/Články/Databázové servery
Nejčastější chyby při administraci PostgreSQL a jejich řešeníZjistěte, jaké jsou nejběžnější chyby při administraci PostgreSQL a jak se jim vyhnout. Tento průvodce vám pomůže optimalizovat výkon vašeho databázov...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky