Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje se dají použít k sledování výkonu databází v reálném čase?

Jaké nástroje se dají použít k sledování výkonu databází v reálném čase?

Uvažuji o optimalizaci výkonu naší databázi a zajímalo by mě, jaké konkrétní nástroje byste doporučili pro sledování výkonu databází v reálném čase. Vím, že existuje spousta možností, ale chtěl bych slyšet vaše zkušenosti s nějakými konkrétními aplikacemi nebo softwarem. Například, používá někdo z vás něco jako Prometheus, Grafana nebo něco jiného, co vám pomohlo identifikovat problémy s výkonem? Jaké metriky sledujete a jak často? Myslíte si, že je důležité mít dashboardy pro přehled o výkonnosti nebo stačí jen základní monitoring? A co třeba alerty na základě určitých prahových hodnot? Jaký máte názor na cloudové řešení versus on-premise monitorovací nástroje? Jak se vám osvědčilo sledování latence a odpovědních časů? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na to, co vše by se mělo monitorovat, abychom mohli efektivně diagnostikovat případné problémy. Díky za všechny rady!

133 slov
1.3 minut čtení
17. 6. 2023
Renata Hanzlová

Sledování výkonu databází je fakt důležitý. Osobně používám Prometheus a Grafanu, funguje to parádně na vizualizaci metrik v reálném čase. Sleduju hlavně latenci, odpovědní časy a zatížení CPU. Dobrý je mít nastavený alerty, když překročíš určitou prahovou hodnotu, hned víš, že něco není v pořádku. Dashboardy jsou podle mě nutnost, alespoň máš rychlý přehled, co se děje. Pokud chceš mít všechno na jednom místě, cloudový řešení může být fajn, ale on-premise ti dává větší kontrolu. Zjistil jsem, že sledovat i I/O operace je super pro diagnostiku problémů. Vždycky je dobrý mít víc metrik pohromadě, abys mohl identifikovat úzká místa. Takže doporučuju zainvestovat do dobrého monitoringu!

105 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Markéta Dvořáková

Tak hele, já mám zkušenosti s pár nástroji na monitoring databází. Prometheus a Grafana jsou fakt super, hlavně když chceš mít vlastní dashboardy. Prometheus sbírá data a pak si je pěkně vizualizuješ v Grafaně, což ti pomůže vidět latenci a odpovědní časy v reálném čase. Metriky jako CPU load, paměť, I/O operace a počet připojení sleduju pořád. Doporučuju nastavit alerty podle prahových hodnot, to ti hodně pomůže odhalit problémy dřív, než se to zhorší. Co se týče cloudových versus on-premise řešení, záleží na tom, co preferuješ. Cloud je pohodlnější, ale on-premise ti dává víc kontroly. Sleduju latenci a odpovědní časy pravidelně, abych měl jistotu, že je všechno v cajku. Nezapomeň monitorovat i dotazové plány a využití indexů, to může hodně napovědět o výkonu databáze. Takže asi tak, důležité je mít přehled a reagovat včas.

134 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Malíková
Serverovny.cz/Články/Databázové servery
Jak monitorovat výkon databázových serverů v reálném čase: Přehled nástrojů a technikObjevte nejlepší způsoby a nástroje pro monitorování výkonu databázových serverů v reálném čase. Získejte cenné tipy pro optimalizaci a analýzu výkonu...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky