Existují zdarma dostupné techniky pro monitorování výkonu databázových serverů?
Zajímalo by mě, jestli někdo neznáte nějaké efektivní a zdarma dostupné techniky nebo nástroje, které by pomohly s monitorováním výkonu databázových serverů? Mám na mysli třeba databáze jako MySQL, PostgreSQL nebo i něco pro NoSQL jako MongoDB. Jsem si vědom, že existuje spousta placených řešení, ale jako začínající administrátor bych rád našel něco, co mě moc nezatíží finančně. Jaké metody používáte vy? Zkoušel jsem pár open-source nástrojů, ale byly buď příliš složité na nastavení nebo nevykazovaly přesné výsledky. Hledám něco, co dokáže sledovat nejen využití CPU a paměti, ale i další důležité metriky jako latenci dotazů, počet aktivních připojení nebo třeba i zdraví replikací. Vím, že monitoring je klíčový pro optimalizaci výkonu serverů a předcházení problémům s dostupností, ale přiznám se, že jsem zatím v této oblasti spíše nováček. Máte někdo zkušenosti s bezplatnými nástroji jako Prometheus, Grafana nebo něčím jiným? Jak jste s nimi spokojeni? Rád bych se dozvěděl i o nějakých méně známých technikách, které můžou být užitečné pro sledování zdraví databázových serverů. Děkuji za jakékoliv tipy!