Serverovny.cz/Fórum/Existují zdarma dostupné techniky pro monitorování výkonu databázových serverů?

Existují zdarma dostupné techniky pro monitorování výkonu databázových serverů?

Zajímalo by mě, jestli někdo neznáte nějaké efektivní a zdarma dostupné techniky nebo nástroje, které by pomohly s monitorováním výkonu databázových serverů? Mám na mysli třeba databáze jako MySQL, PostgreSQL nebo i něco pro NoSQL jako MongoDB. Jsem si vědom, že existuje spousta placených řešení, ale jako začínající administrátor bych rád našel něco, co mě moc nezatíží finančně. Jaké metody používáte vy? Zkoušel jsem pár open-source nástrojů, ale byly buď příliš složité na nastavení nebo nevykazovaly přesné výsledky. Hledám něco, co dokáže sledovat nejen využití CPU a paměti, ale i další důležité metriky jako latenci dotazů, počet aktivních připojení nebo třeba i zdraví replikací. Vím, že monitoring je klíčový pro optimalizaci výkonu serverů a předcházení problémům s dostupností, ale přiznám se, že jsem zatím v této oblasti spíše nováček. Máte někdo zkušenosti s bezplatnými nástroji jako Prometheus, Grafana nebo něčím jiným? Jak jste s nimi spokojeni? Rád bych se dozvěděl i o nějakých méně známých technikách, které můžou být užitečné pro sledování zdraví databázových serverů. Děkuji za jakékoliv tipy!

169 slov
1.7 minut čtení
29. 2. 2024
Rudolf Kraus

Jasně, existuje pár dobrých nástrojů, co se dají využít zdarma. Prometheus s Grafanou je fajn kombinace, máš tam možnost sledovat spoustu metrik a nastavíš si to podle svých potřeb. Je to open-source, takže ideální pro začátečníky. Můžeš monitorovat latenci dotazů, CPU, paměť a další věci. Chce to trochu času na nastavení, ale pak to pěkně funguje.

Další možnost je Zabbix, taky open-source a hodně flexibilní. Můžeš sledovat zdraví replikací a další věci. U MySQL můžeš zkusit Percona Monitoring and Management, což je super pro MySQL a MongoDB taky má svoje nástroje pro monitoring.

Pokud chceš něco jednoduššího, tak se podívej na netdata. Je to snadné na instalaci a hned vidíš všechny důležitý metriky.

Záleží na tom, co přesně potřebuješ, ale těch možností je spousta a většina z nich je zdarma. Držím palce s tím monitorováním!

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Šafařík

Taky jsem měl podobný problém a hodně mi pomohly nástroje jako Prometheus a Grafana. Prometheus sbírá data z databáze, a pak je můžeš vizualizovat v Grafaně, což je super pro sledování metrik jako latence dotazů nebo aktivní připojení. Je to open-source, takže zadarmo. Další věc, co používám, je pgAdmin pro PostgreSQL, ten má docela fajn monitoring a reportování. Na MySQL zase doporučuji MySQLTuner, ten ti ukáže, co bys mohl vyladit. A pro MongoDB je dobrý MongoDB Compass - taky má nějaké monitorovací funkce. Zatím se mi to osvědčilo, když to nastavíš správně, tak ti to může dost pomoct s tím sledováním zdraví databáze. Určitě to vyzkoušej!

106 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Karolína Pešková
Serverovny.cz/Články/Databázové servery
Jak monitorovat výkon databázových serverů v reálném čase: Přehled nástrojů a technikObjevte nejlepší způsoby a nástroje pro monitorování výkonu databázových serverů v reálném čase. Získejte cenné tipy pro optimalizaci a analýzu výkonu...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky