Serverovny.cz/Fórum/Jak často bych měl čistit ventilátory v serveru?

Jak často bych měl čistit ventilátory v serveru?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak často je potřeba čistit ventilátory v serveru. Mám doma malý server a občas mi přijde, že se dost zahřívá. Slyšel jsem, že prach a nečistoty mohou způsobovat přehřívání a zkracovat životnost komponentů. Zajímalo by mě, jestli je nějaký doporučený interval pro údržbu, nebo jestli to závisí na tom, jak moc server používám. Mám ho v místnosti, kde je trochu prachu víc než jinde, takže si myslím, že by to mohlo mít vliv. Co vy na to? Máte nějaké tipy, jak správně vyčistit ventilátory, abych je nezničil? Je lepší čistit preventivně jednou za čas, nebo spíš reagovat až když se něco začne dít? Děkuji za rady!

112 slov
1.1 minut čtení
13. 3. 2023
David Karásek

Je dobrý nápad ventilátory v serveru čistit pravidelně, zvlášť když máš server v místnosti s víc prachy. Záleží na tom, jak moc ho používáš, ale tak jednou za 3-6 měsíců je fajn. Když začneš mít pocit, že se dost zahřívá nebo že ventilátory víc hučí, je to určitě znamení, že je čas na údržbu.

Pokud jde o čištění, tak nejlepší je vypnout server a odpojit ho od sítě. Potom použij stlačený vzduch, aby ses dostal do škvír a odstranil prach. Můžeš taky vzít jemný hadřík na utření lopatek ventilátorů. Důležité je být opatrnej, abys něco nepoškodil nebo nevytlačil dráty.

Preventivní údržba je lepší než reagovat až když se něco pokazí. Když se budeš starat o ventilátory, prodloužíš životnost celého serveru a předejdeš problémům s přehříváním.

123 slov
1.2 minut čtení
16. 7. 2024
Veronika Hrdličková

Čistění ventilátorů v serveru bys měl dělat tak jednou za pár měsíců, ale záleží na tom, jak moc je v místnosti prach. Když vidíš, že se ti server zahřívá nebo se ventilátory točí víc než normálně, je jasné, že je čas na údržbu. Prach může fakt zhoršit proudění vzduchu a zkrátit životnost komponentů. Na čištění stačí vzít stlačený vzduch nebo jemný štětec, abys to nepoškrábal. Hlavně si dávej pozor na kabely a citlivé části. Je lepší čistit preventivně, než čekat, až to začne blbnout.

84 slov
0.8 minut čtení
25. 10. 2023
Pavel Pícha
Serverovny.cz/Články/Údržba server výbavy
Pravidelná údržba hardwarových komponentů serveru: Jak na to?Zjistěte, jak správně udržovat hardwarové komponenty serveru a zajistit jejich dlouhou životnost. Tento článek vás provede klíčovými kroky údržby, čiš...
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky