Jak poznám, že je potřeba vyměnit harddisk v serveru?
Přemýšlím o tom, jak zjistit, kdy je správný čas vyměnit harddisk v mém serveru. Mám nějaké podezření, že mi to tam už občas dělá špatnosti. Příležitostně mi server začne běžet pomaleji a mám pocit, že to s tím diskem může souviset. Je pravda, že jsem si všimnul, že se někdy neúplně načítají soubory, nebo se ohlásí nějaká chybová hláška. Jaké jsou vlastně příznaky toho, že by měl být disk vyměněný? Existují nějaké konkrétní indikátory nebo diagnostické nástroje, které bych mohl použít ke sledování stavu disku? Zajímalo by mě také, jestli se dá něco udělat pro prevenci a jak dlouho obvykle vydrží harddisky ve serverových podmínkách. Mám strach z toho, co se stane, pokud disk zkolabuje v nevhodnou chvíli a já nemám zálohu. Jaké kroky bych měl podniknout, když zjistím, že je něco špatně? A co všechno bych měl mít na mysli při výměně disku? Je dobré mít náhradní disk po ruce nebo je lepší vybrat nějaký specifický typ disku? Vím, že existují SSD a HDD varianty a každá má své výhody a nevýhody. Jak se rozhodnout mezi nimi? Doufám, že mi někdo poradí a sdílí s tímto zkušenosti.