Jaké skripty doporučujete pro automatizaci údržby serveru?
Mám na srdci otázku ohledně údržby serverů a automatizace, která se mi zdá být v dnešní době velmi důležitá. Jsem administrátor a snažím se optimalizovat procesy na našem serveru, ale cítím, že bych mohl využít nějaké skripty, které by mi usnadnily život. Zajímalo by mě, jaké konkrétní skripty byste doporučili pro automatizaci údržby serveru? Myslím tím například skripty pro zálohování dat, monitorování výkonu nebo třeba pro automatické aktualizace softwaru. Jaké jazyky byste doporučili použít? Mám zkušenosti s Pythonem a Bash, ale rád bych věděl, co jiného by mohlo být užitečné. Nejde mi jen o to, aby to fungovalo, ale také o to, aby to bylo efektivní a snadno udržovatelné. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené postupy či tipy, které byste mi doporučili při psaní těchto skriptů. Je něco konkrétního, co bych měl mít na paměti? Očekávám, že se tady najdou lidé, co mají bohaté zkušenosti s různými nástroji a technikami a rádi by se podělili o své poznatky. Pokud jste někdo implementovali nějaké úspěšné skripty do svého pracovního prostředí, budu vděčný za jakoukoliv inspiraci nebo příklady. Děkuji předem za vaše rady!