Serverovny.cz/Fórum/Proč se mi často seká server a co s tím dělat?

Proč se mi často seká server a co s tím dělat?

Mám problém, který mě už docela štve. Můj server se mi pořád seká a nevím, čím to je. Pracuje mi na něm web, který je dost navštěvovaný a když se to začne sekat, tak to celé vypadá hrozně. Někdy se to stane, když je hodně lidí online, ale někdy i když jsem na serveru sám. Zkoušel jsem restartovat server, ale moc to nepomohlo. Slyšel jsem něco o tom, že by mohl být problém s pamětí nebo s CPU, ale nejsem si jistý. Jak mám zjistit, co přesně způsobuje tyhle výpadky? Mám se podívat do logů? A co třeba zátěžové testy? Nechci investovat do nového hardwaru, když nevím, jestli je to tím. Možná by to mohlo být i špatným nastavením serverového softwaru? Měl bych zkusit optimalizovat databázi nebo něco podobného? Taky jsem slyšel o nějakých nástrojích pro monitorování výkonu serveru. Může mi někdo poradit, jaké nástroje jsou dobré na sledování výkonu serveru a co všechno bych měl sledovat? A pokud je problém s hostingem, jak to mám zjistit? Je lepší přejít k jinému poskytovateli nebo se pokusit vyřešit problém s tím současným? Děkuju za každou radu!

185 slov
1.9 minut čtení
9. 4. 2023
Eliška Malíková

Sekání serveru může mít několik příčin. Začni tím, že se podíváš na logy, tam můžeš najít nějaké chybové hlášky nebo upozornění. Dále zkontroluj využití CPU a paměti – pokud máš vysoké procento zatížení, může to znamenat, že potřebuješ víc výkonu, nebo že je něco špatně nastavené. Zátěžové testy jsou taky dobrý nápad, abys zjistil, jak server reaguje při větším počtu uživatelů.

Optimalizace databáze může hodně pomoct, pokud používáš SQL, tak se podívej na indexy a dotazy, co bys mohl zrychlit. Pro monitorování výkonu doporučuju nástroje jako Grafana nebo Prometheus, ty ti pomůžou sledovat různé metriky v reálném čase.

Ohledně hostingu - jestli si myslíš, že je problém v něm, kontaktuj podporu a zeptej se na možné výpadky nebo problémy s jejich infrastrukturou. Pokud ti nebudou schopní pomoc, tak asi bude lepší hledat jiného poskytovatele. Ale snaž se to nejdřív vyřešit s těmi současnými, třeba ti dají něco zdarma za komplikace.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Světlík

Takže pokud se ti server seká, tak to může mít několik příčin. První, co bych zkusil, je podívat se do logů, jestli tam nejsou nějaký chyby nebo varování, co by ti mohly napovědět. Zátěžový test taky není špatný nápad, abys zjistil, jak si server poradí s víc uživateli. Zkus taky monitorovat CPU a RAM - můžeš použít nástroje jako top, htop nebo i nějaký grafický monitoring jako Grafana.

Další věc je optimalizace databáze – jestli používáš SQL databázi, mrkni na indexy a dotazy. Můžeš mít hodně pomalý dotazy, který ti server zahltí. Taky zkontroluj nastavení serverového softwaru - jestli máš správně nakonfigurovaný Apache/Nginx a PHP.

Pokud to všechno selže a problém se stále opakuje, tak by možná stálo za to promluvit si s hostingem. Někdy bývá problém v jejich infrastruktuře. Jestli ti nebudou schopní pomoct nebo se situace nezlepší, pak asi bude lepší přejít k jinému poskytovateli. Ale fakt se nejdřív pokus najít příčinu, protože investice do nového hardwaru bez důvodu by mohla být zbytečná.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Jana Valentová
Serverovny.cz/Články/Servery pro malé firmy
Nejčastější problémy s serverovou infrastrukturou a jak je řešitPřehled běžných problémů, kterým čelí malé firmy, a praktické tipy na jejich rychlé řešení.
1000 slov
10 minut čtení
24. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky