Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je server přetížený?

Jak zjistím, jestli je server přetížený?

Když se pokouším připojit na můj server nebo na webové stránky, které spravuji, někdy mi přijde, že to trvá věčnost. Zajímalo by mě, jak poznat, jestli je server přetížený nebo jestli je problém někde jinde. Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo nástroje, které by mi mohly pomoci zjistit, zda má server příliš vysokou zátěž? Mám se dívat na využití procesoru, paměti nebo něco jiného? Jaké hodnoty by měly být normální a co to znamená, když jsou tyto hodnoty vyšší? A co třeba reakční doba serveru? Jak ji mohu změřit a jak ji interpretovat? Je nějaký způsob, jak monitorovat výkon serveru v reálném čase, abych to mohl sledovat průběžně? A co když zjistím, že server je přetížený – jaké kroky bych měl podniknout? Můžu upravit nějaké nastavení nebo musím zvážit upgrade hardwaru? Zkrátka bych rád věděl, jak se dá zjistit stav serveru a co dělat, když se zdá být přetížený.

148 slov
1.5 minut čtení
5. 5. 2022
Helena Kadlecová

Existuje pár způsobů, jak zjistit, jestli je server přetížený. Hlavně se podívej na využití CPU a paměti. Zpravidla bys měl mít CPU kolem 70% a RAM taky tak, pokud to není úplně vyhecované. Když už jsi na 90%, tak něco není ok. Další věc je sledovat zátěž (load average), což ti ukáže, kolik procesů čeká na CPU. Když máš load average vyšší než počet jader procesoru, to už je varovný signál.

Pak je tady také reakční doba serveru. Můžeš ji změřit pomocí různých online nástrojů nebo si udělat ping. Pokud ti ping vrací hodnoty nad 100 ms, můžeš mít problém. Reakční doba by měla být ideálně pod 20 ms.

Pro monitoring výkonu v reálném čase se hodí nástroje jako htop nebo netdata, ty ti ukážou, co se děje bez nutnosti složitého nastavování.

Pokud zjistíš, že server je fakt přetížený, zkus optimalizovat aplikace nebo databáze – možná máš zbytečné dotazy nebo špatně nastavené cache. Když to nepomůže, tak už by mohl být upgrade hardwaru na místě – víc RAM nebo lepší CPU může udělat divy. Takže sleduj tyhle ukazatele a podle toho pak jednat.

181 slov
1.8 minut čtení
31. 10. 2024
Eduard Svoboda

Zjistit, jestli je server přetížený, není zas až tak složitý úkol. Základem je koukat na využití CPU a RAM. Obecně, pokud CPU běží neustále nad 80-90%, je to známka, že se něco děje. U RAM by to mělo být podobné – pokud ji máš skoro plnou, může to znamenat problém. Další věc, co zkontrolovat, je I/O operace – pokud máš hodně zápisů nebo čtení na disk, taky to zpomalí server.

Reakční doba serveru se dá změřit pomocí různých nástrojů, jako třeba ping nebo traceroute. Pokud máš latenci nad 100 ms, už bys měl začít mít podezření. Pro sledování výkonu v reálném čase můžeš použít nástroje jako htop nebo top na Linuxu, případně nějaké webové monitorovací služby.

Když zjistíš, že je server přetížený, nejdřív se podívej na běžící procesy – jestli tam není něco, co by tam nemělo být nebo co žere moc zdrojů. Pak můžeš optimalizovat nastavení serveru, jako třeba limity pro PHP nebo Apache. V nejhorším případě budeš muset uvažovat o upgradu hardwaru – přidat RAM nebo vyměnit procesor. Ale většinou stačí pár tweaks a může to fungovat lépe.

179 slov
1.8 minut čtení
29. 4. 2023
Libor Světlík
Serverovny.cz/Články/Servery pro malé firmy
Nejčastější problémy s serverovou infrastrukturou a jak je řešitPřehled běžných problémů, kterým čelí malé firmy, a praktické tipy na jejich rychlé řešení.
1000 slov
10 minut čtení
24. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky