Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří spustit VM na vSphere?

Co dělat, když se mi nedaří spustit VM na vSphere?

Už nějakou dobu se snažím rozběhnout virtuální stroj na vSphere, ale pořád narážím na nějaké problémy. Mám nainstalovanou poslední verzi vSphere a vše vypadá v pořádku, ale když se pokusím spustit VM, tak se to prostě nepodaří. Zkoušel jsem restartovat server, kontrolovat nastavení sítě a dokonce jsem i procházel logy, ale nic konkrétního jsem nezjistil. Občas se mi objeví chybová hláška, že není dostatek zdrojů, což mi přijde divné, protože mám na serveru dost RAM a CPU. Když to zkusím spustit znovu, tak to buď zamrzne nebo mě to vrátí zpátky do správy VM bez jakéhokoli vysvětlení. Ještě jsem přemýšlel nad tím, jestli by nebylo dobré zkontrolovat, jestli je správně nastavený datastore nebo jestli nemám něco špatně ve virtualizačních parametrech. Dělám něco špatně, nebo je to běžný problém, který má víc lidí? Jaké jsou nejlepší postupy pro diagnostiku takovýchto problémů? Budu vděčný za jakoukoli radu nebo tip. Díky moc!

149 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2022
Petr Bednář

Měl jsem podobný problém s VM na vSphere. Zkusil bych pár věcí: nejdřív si ověř, jestli máš dostatek volných prostředků na datastoru, protože i když máš RAM a CPU, může to být problém s diskem. Zkontroluj i, jestli nejsou ty disky nějak zablokovaný nebo plný. Další věc, co by ti mohla pomoct, je prozkoumat logy ESXi (vmkernel.log), tam by mohlo být víc info o tom, proč se nemůže VM spustit. Někdy pomůže VM vypnout a znovu zapnout nebo jenom restartovat management agenti na hostu. A taky se mrkni na nastavení VM, třeba tam něco chybí. Není to nic neobvyklýho, tyhle problémy mívá dost lidí. Zkus to a dej vědět!

109 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Viktor Kalous

Zní to, jako bys měl nějaký problém se zdroji nebo datastore. Zkus se podívat na to, jaký máš nastavení přidělení zdrojů pro ten VM – můžeš mít omezení na CPU nebo RAM, i když vypadá, že máš dostatek. Zkontroluj si, jestli nemáš třeba limit na rezervaci RAM nebo CPU, co se VM týče.

Pak taky mrkni do logů ESXi hosta, tam bys mohl najít víc informací o tom, proč se VM nespouští. Zkus se podívat na alerty v vSphere Clientu a zjistit, jestli nemáš zaplněný datastore, nebo jestli není nějaký problém s diskem. Také je dobré zkontrolovat, jestli nejsou zamčený soubory nebo jestli nedochází k nějakému konfliktu s jiným VM.

Jestli ti to pořád nefunguje, zkus vytvořit nový VM s minimalním nastavením a zjistit, zda se spustí. To ti napoví, jestli je problém v konkrétní konfiguraci nebo někde jinde. Můžeš také zkusit restartovat management services na ESXi hostu.

Držím palce, ať to rychle rozběhneš!

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Josef Vejvoda
Serverovny.cz/Články/Virtualizace serverů
Efektivní správa virtuálních serverů pomocí VMware vSphereObjevte pokročilé techniky správy a optimalizace virtuálních serverů s VMware vSphere. Tento článek se zaměřuje na efektivní funkce a nástroje, které ...
1000 slov
10 minut čtení
5. 6. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky