Linux nebo Windows pro VPS? Co si vybrat?
Přemýšlím o tom, že si pořídím VPS a pořád váhám, jestli zvolit Linux nebo Windows. Znáte to, každý má nějaké preference a já se teď snažím najít ten správný směr. Mám docela zachycenou pověst Linuxu jako stabilního, bezpečného a flexibilního systému, ale zároveň jsem slyšel spoustu pozitivních věcí o Windows, zejména pokud jde o uživatelský komfort a podporu některých aplikací. Když se podívám na různé návody a příspěvky, vidím, že většina zkušenějších uživatelů doporučuje Linux pro jeho široké možnosti a volný přístup. Ale co když chci provozovat specifické aplikace nebo služby, které jsou optimalizované pro Windows? Je opravdu pravda, že správa Linuxu je složitější pro někoho, kdo není moc technicky zdatný? Rád bych věděl, jaké máte zkušenosti s těmito dvěma systémy na VPS. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody každého z nich? Je třeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti pro práci s Linuxem? A jak je to s podporou a dostupností různých programů na obou platformách? Který systém je vlastně lepší pro provoz webových stránek nebo herních serverů? Budu rád za jakékoli názory či rady. Díky!