Jak udělat zálohu pro vysoce dostupný server?
Zdravím všechny, mám dotaz ohledně zálohování vysoce dostupných serverů. Jsem si vědom toho, že když se jedná o servery, které musí být neustále online a dostupné, je důležité mít dobře nastavený zálohovací systém, ale nejsem si úplně jistý, jakou strategii zvolit. Mám na mysli možnosti jako RAID, replikace dat nebo třeba použití cloudových služeb. Co byste doporučili jako nejlepší přístup? Jaký je rozdíl mezi zálohami a replikací? A co třeba zálohování v reálném čase? Je to vůbec možné a jak se to provádí? Dále bych chtěl vědět, jestli je lepší mít zálohy na místě nebo mimo něj, a jak často bych měl zálohy provádět, aby byly stále aktuální. Mám také obavy z bezpečnosti záloh – co když dojde k útoku jako ransomware? Jak můžu zajistit, že moje zálohy budou v bezpečí? A ještě jedna otázka – co s tím, když se něco pokazí? Jakým způsobem obnovit data ze záloh tak, aby nedošlo k výpadkům služeb? Kdokoliv má zkušenosti nebo tipy ohledně záloh pro vysoce dostupné servery, budu moc vděčný za rady. Díky!