Serverovny.cz/Fórum/Jak si udělat zálohu serveru na externí disk?

Jak si udělat zálohu serveru na externí disk?

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem si mohu udělat zálohu svého serveru na externí disk. Mám několik důležitých dat, která bych rozhodně nechtěl ztratit, a tak uvažuji, že by bylo dobré mít nějakou zálohu. Mám v plánu použít externí USB disk, ale nejsem si jistý, jak na to. Jaké kroky bych měl podniknout, abych provedl správnou zálohu? Je potřeba něco speciálního nainstalovat nebo stačí nějaký program na zálohování? Jak dlouho to obvykle trvá a co všechno bych měl mít na paměti? Taktéž by mě zajímalo, jestli je lepší zálohovat celé disky nebo jen určité složky. A co když mám víc serverů? Měl bych dělat zálohy pro každý server zvlášť nebo je možné je udělat nějak hromadně? Jak často bych měl tyto zálohy provádět, aby byla moje data v bezpečí? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně toho, jakým způsobem to nejlépe udělat, byl bych moc vděčný. Děkuju za každou radu.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 5. 2022
Rudolf Mašek

Zálohování serveru na externí disk je celkem jednoduchý proces. První věc, co udělej, je připojit ten externí USB disk k serveru. Potom záleží, jaký máš operační systém. Pokud máš Linux, můžeš použít příkazový řádek a příkaz rsync, což je fakt super na synchronizaci souborů. Na Windows bys mohl zkusit vestavěný zálohovací nástroj nebo nějaký program jako Acronis True Image nebo EaseUS Todo Backup, co se snadno používají.

Co se týče toho, co zálohovat, záleží na tom, co máš důležité. Klidně zálohuj jen ty složky s daty, co potřebuješ, ale pokud chceš mít jistotu, tak je lepší udělat kompletní klon celého disku.

Když máš víc serverů, je lepší dělat zálohy pro každý zvlášť – tak budeš mít větší kontrolu a přehled. Co se týče frekvence záloh, ideálně bych to dělal aspoň jednou za týden nebo častěji, pokud se ti data hodně mění. Vždycky je lepší mít víc záloh než žádnou.

A nezapomeň testovat obnovu dat! Můžeš mít super zálohu, ale když ji nebudeš umět obnovit, tak ti bude k ničemu.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Vondra

Zálohování serveru na externí disk je fakt důležitý krok. Nejprv si zkontroluj, jestli máš na disku dost místa. Pak můžeš použít nějaký zálohovací software, jako je třeba Acronis nebo Clonezilla, ale v podstatě stačí i základní Windows nástroje nebo příkazový řádek. Jestli máš Linux, můžeš zkusit rsync nebo tar.

Záleží na tom, co chceš zálohovat. Pokud jde o kritická data, doporučuju udělat kompletní zálohu celého disku. Jinak stačí vybrat důležité složky. Když máš víc serverů, je lepší zálohovat každý zvlášť, aby ses vyhnul komplikacím.

Jak často zálohovat? To záleží na tom, jak často se ti data mění. Ideálně aspoň jednou týdně, ale klidně i denně, pokud děláš velké změny. Nezapomeň si zálohu ověřit, aby ses ujistil, že funguje, a když už to děláš, tak si dej pozor na šifrování citlivých dat a bezpečnostní opatření, aby ti nikdo nedostal k záloze.

Taky je dobrý mít plán a dodržovat ho. Jakmile si to nastavíš, bude to pak už jen rutina.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Burianová
Serverovny.cz/Články/Údržba serverů
Zálohování a obnova serverových dat: Co potřebujete vědětNaučte se efektivně zálohovat a obnovovat serverová data. Objevte tipy, metody a nástroje, které vám pomohou ochránit vaše cenné informace.
1000 slov
10 minut čtení
16. 4. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky