Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje jsou nejlepší pro monitoring serverů?

Jaké nástroje jsou nejlepší pro monitoring serverů?

Když se bavíme o monitorování serverů, tak se mi to zdá jako docela široké téma. Zajímalo by mě, jaké konkrétní nástroje používáte vy, když sledujete výkon svých serverů? Narazil jsem na spoustu možností, ale ne všechno mi dává smysl. Mám na mysli jak open-source řešení, tak i komerční produkty. Něco jako Nagios nebo Zabbix mi přišlo zajímavé, ale také jsem slyšel o modernějších přístupech jako je Prometheus nebo Grafana. Které nástroje považujete za nejefektivnější v různých situacích? Mám teď několik serverů, které potřebují sledovat dostupnost a výkon, takže hledám něco, co mi dá přehled o tom, co se děje – jestli to jsou výpadky, přetížení nebo něco jiného. Jaký máte názor na cloudové služby pro monitoring? Vím, že jsou i placené možnosti jako New Relic nebo Datadog a slyšel jsem, že nabízejí spoustu užitečných funkcí. Stojí to za to? A co třeba alerty? Jakým způsobem nastavujete upozornění na problémy? Taky mě zajímá, jestli někdo z vás má zkušenosti s integrací těchto nástrojů do CI/CD pipeline. Jak to funguje v praxi? Přemýšlím nad tím, jak bych mohl zefektivnit správu svých serverů a monitorování je pro mě klíčové. Předem díky za vaše tipy a postřehy!

193 slov
1.9 minut čtení
10. 6. 2020
Libor Světlík

Takže, co se týče monitorování serverů, tak fakt záleží na tom, co přesně potřebuješ. Nagios a Zabbix jsou starší klasiky, docela spolehlivý a hodně lidí s nimi má zkušenosti. Ale pokud chceš něco modernějšího, tak Prometheus je super volba, hlavně když jde o monitoring v reálném čase. Grafana k tomu dodá pěkný dashboardy a vizualizace, což je fajn.

Pokud se ti nechce s tím moc laborovat, tak cloudové řešení jako Datadog nebo New Relic šlape taky dobře. Měsíční poplatky můžou být vyšší, ale většinou to stojí za to, protože nabízí spoustu funkcí a integrací.

K alertům – snažím se nastavovat notifikace na různé úrovně - třeba při přetížení CPU nebo poklesu dostupnosti. Většinou je dobrý mít to napojený na Slack nebo e-mail. A co se týče CI/CD, tak je fajn mít monitoring jako součást testování, aby ses dozvěděl o problémech hned při nasazení.

Celkově bych doporučil vyzkoušet víc nástrojů a uvidíš, co ti nejvíc sedne. Každý má svoje pro a proti.

161 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Filip Valenta

K monitorování serverů je fakt hodně možností a záleží, co potřebuješ. Já osobně jsem zkoušel Nagios a Zabbix, oba jsou fajn, ale občas to chce víc práce s konfigurací. Pak je tu Prometheus a Grafana, což jsou super moderní nástroje, hlavně když chceš sledovat metriky v reálném čase a mít pěkné grafy. Cloudový služby jako New Relic nebo Datadog sice stojí víc, ale mají spoustu funkcí a snadnou integraci, což se může hodit. Doporučuji si vyzkoušet trial verze těch placených, abys věděl, jestli to za to stojí. Co se týče alertů, většina těchto nástrojů umožňuje nastavovat upozornění na základě specifických metrik nebo událostí, takže si můžeš přizpůsobit, co ti má posílat. Integrace do CI/CD pipeline může být taky užitečná, hlavně když chceš mít monitoring přímo napojený na nasazení, takže víš hned, jestli něco nefunguje. Takže shrnuto – pokud hledáš něco jednoduchého a funkčního, tak klidně začni s Prometheem a Grafanou a pak se podívej na cloudové alternativy pro širší možnosti.

160 slov
1.6 minut čtení
10. 4. 2024
Libor Lacina

K monitorování serverů je fakt hodně možností. Z těch open-source nástrojů je Nagios asi klasika, ale Zabbix je mnohem lepší pro moderní nasazení, dokáže sledovat víc věcí a má hezký web. Prometheus je super na sběr metrik, hlavně když máš microservices. Grafana pak udělá pěkný dashboardy, takže to všechno vidíš na první pohled.

Pokud jde o komerční nástroje, New Relic a Datadog jsou dost populární. Nabízí hodně funkcí, jako analýzu výkonu aplikací a monitoring infrastruktury, ale za to se platí. Ty cloudové služby mají výhodu v tom, že se o vše starají a ty nemusíš řešit hosting.

Alerty jsou klíčový – nastav si thresholdy na CPU, RAM a další věci, co tě zajímají. Většina nástrojů má možnost posílat upozornění přes email nebo Slack, což je fajn. Integrace s CI/CD je také důležitá – většinou se to dělá tak, že při nasazení se spouští testy a monitorují se výsledky. Tím pádem víš hned, když něco nefunguje jak má.

Celkově záleží na tom, co potřebuješ a kolik do toho chceš investovat. Je dobrý zkusit víc nástrojů a pak se rozhodnout podle toho, co ti nejvíc vyhovuje.

181 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2024
Viktor Tomeš
Serverovny.cz/Články/Údržba operačních systémů
Monitoring System Stability: Key Metrics and ToolsObjevte, jak efektivně monitorovat stabilitu operačního systému vašeho serveru pomocí klíčových metrik a diagnostických nástrojů.
1000 slov
10 minut čtení
20. 4. 2020
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky