Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje pro sledování výkonu serveru v roce 2023?

Jaké jsou nejlepší nástroje pro sledování výkonu serveru v roce 2023?

Zajímalo by mě, jaké nástroje považujete za nejlepší pro sledování výkonu serverů v roce 2023. Vím, že je důležité mít přehled o využití CPU, paměti, diskového prostoru a sítě, ale je toho tolik na trhu. Mám na mysli nejen komerční řešení, ale i open-source nástroje. Jaké máte zkušenosti s různými monitorovacími nástroji? Například, jak se osvědčuje Grafana nebo Prometheus v praxi? A co třeba Zabbix nebo Nagios? Fungují dobře pro zátěžové testy a detekci problémů? Jaké funkce by měly tyto nástroje mít, aby byly opravdu efektivní? Hlavně bych chtěl vědět, co vám osobně nejvíc vyhovuje a proč. Zajímá mě i uživatelské rozhraní a snadnost nastavení. Je to pravda, že některé aplikace jsou tak složité, že se do nich raději ani nepouštím? A co integrace s dalšími systémy? Může mi někdo také říct něco o cenových rozdílech mezi těmito nástroji a zda existují nějaké alternativy k velkým jménům na trhu? Díky moc za vaše tipy a rady!

156 slov
1.6 minut čtení
9. 2. 2022
Helena Kadlecová

Když mluvím o sledování výkonu serverů, tak osobně mám dobré zkušenosti s Prometheem a Grafanou. Je to skvělá kombinace – Prometheus sbírá data a Grafana je super pro vizualizaci. Nastavení není úplně jednoduchý, ale jakmile to zvládneš, tak získáš fakt mocný nástroj. Pak je tu Zabbix, ten se mi taky líbí, protože umí dost věcí a má dobrý alerting. Nagios je sice starší, ale furt ho hodně lidí používá. Je pravda, že někdy může být složitější na konfiguraci a uživatelské rozhraní není úplně nejmodernější. Co se týče integrací, většina těchto nástrojů umí dobře komunikovat s dalšími systémy, což je plus. Cenově jsou na tom dost různě – Prometheus a Grafana jsou open-source, takže zdarma, Zabbix má volnou verzi a placenou s podporou, a u Nagiosu to závisí na edici. Určitě doporučuju se podívat i na alternativy jako je Netdata nebo Datadog, který je hodně uživatelsky přívětivý ale placený. Takže doporučuji vyzkoušet pár těchto nástrojů, ať víš, co ti sedí nejvíc.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Šárka Slavíková

Když se zaměříme na sledování výkonu serveru, tak v roce 2023 jsou fakt dobrý nástroje jako Prometheus a Grafana. V praxi se osvědčujou, protože Prometheus skvěle sbírá data a Grafana to umí parádně vizualizovat. Zabbix má taky svoje místo, je to komplexnější a hodí se pro větší infrastruktury, ale nastavení může být trochu otravný. Nagios je spíš už starší kousek, ale furt funguje, pokud chceš jednoduchý monitoring. Hodně lidí si chválí i open-source alternativy jako Netdata nebo Telegraf, ty sou rychlý a snadno se nasazujou.

Co se týká uživatelskýho rozhraní, tak Grafana je asi nejlepší, fakt přehledný. Naopak Zabbix má víc možností, ale první nastavení může trvat déle. Integrace s dalšími systémy bývá většinou v pohodě, zvlášť u těch modernějších nástrojů. Cenově to bývá různý – open-source verze jsou zdarma, ale komerční verze mohou mít slušný ceny, hlavně pokud chceš víc funkcí nebo podporu.

Osobně mám rád Prometheus a Grafanu dohromady – funguje to skvěle pro detailní monitoring a dá se to krásně přizpůsobit. Záleží samozřejmě na tom, co konkrétně potřebuješ a kolik času jsi ochotnej do toho investovat.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Nikola Pražáková
Serverovny.cz/Články/Monitorování serverového výkonu
Nejlepší nástroje pro monitorování výkonu serverů v roce 2023Přehled nejúčinnějších nástrojů a služeb pro sledování výkonu serverů, jejich funkce a výhody. Zjistěte, jak efektivně monitorovat vaše servery a udrž...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky