Serverovny.cz/Fórum/Jednoduché nástroje na monitorování serveru

Jednoduché nástroje na monitorování serveru

Zajímalo by mě, jaké jednoduché nástroje na monitorování serveru byste mohli doporučit? Jsem začátečník a nechci se do toho pouštět s nějakými složitými programy nebo konfiguracemi. Hledám něco, co mi umožní sledovat základní metriky, jako je využití CPU, paměti a diskového prostoru. Možná i nějaký nástroj, který by mi posílal upozornění, když něco začne být v nepořádku. Narazil jsem na pár názvů jako Nagios nebo Zabbix, ale přijde mi to dost komplikované na to, abych s tím začínal. Také bych uvítal něco, co by se dalo snadno nastavit a používat bez nutnosti hlubokého technického zázemí. Mám pocit, že bych chtěl mít přehled o svém serveru, ale zároveň se nechci zbytečně stresovat s komplikovanými postupy. Pokud máte tipy na uživatelsky přívětivé nástroje nebo třeba i nějaké webové služby, které by mohly splnit můj požadavek na jednoduchost, byl bych moc vděčný! Děkuju za každou radu!

143 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2024
Nikola Fučíková

Jasně, rozumím ti. Pro začátečníky bych doporučil pár jednoduchých nástrojů, co se snadno nastavujou a jsou uživatelsky přívětivý. Třeba "Netdata" – to je super, protože ti ukáže v reálném čase využití CPU, paměti a diskovýho prostoru. Instalace je dost jednoduchá, zvládne to skoro každej. Další možnost je "Glances", což je taky pěkný a přehledný, navíc to může běžet v terminálu. A pokud bys chtěl něco s upozorněním, tak "Monit" je dobrá volba. Je to jednoduchý a dokáže ti hlídat procesy a služby. Všechny tyhle nástroje ti dají základní přehled o tvém serveru bez zbytečnýho stresu s komplikovanou konfigurací.

98 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Milena Havlová

Pokud hledáš něco jednoduchého a přehlednýho, zkus třeba htop. To je vlastně takový vylepšený top, vidíš tam využití CPU, paměti a tak. Není potřeba nic extra nastavovat, prostě spustíš v terminálu a máš to. Dál je dobrý i Glances, to ti ukáže hodně metrik na jedný obrazovce. Pro upozornění můžeš zkusit třeba Netdata, ten má super grafy a posílá notifikace, když něco nehraje. A když bys chtěl něco webovýho, tak se podívej na UptimeRobot, ten ti hlídá dostupnost serveru a pošle upozornění na email nebo SMS. Všechny tyhle nástroje jsou docela jednoduchý na použití a nemáš s nimi moc práce.

100 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Barbora Brožová
Serverovny.cz/Články/Monitorování serverového výkonu
Nejlepší nástroje pro monitorování výkonu serverů v roce 2023Přehled nejúčinnějších nástrojů a služeb pro sledování výkonu serverů, jejich funkce a výhody. Zjistěte, jak efektivně monitorovat vaše servery a udrž...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky